Erotske fotografije iz doba Sovjetskog saveza o kojima se i danas priča: "Snimio sam ih u čast ženskoj ljepoti"

Foto: Rimantas Dichavičius

KADA je prvi put predstavljena svijetu, serija fotografija Rimantasa Dichavičiusa, umjetnika iz Litve, digla je popriličnu buru među posjetiteljima izložbe na Međunarodnom sajmu knjiga, 1987. godine u Moskvi. Ni publika ni kritičari nisu ostali imuni na snažnu ekspresiju ovih fotografija, a i danas, gotovo tri desetljeća kasnije, serija pod nazivom "Cvjetovi među cvijećem" ("Žiedai tarp žiedu") još uvijek jednako oduševljava svijet.

"Što se tiče ove serije fotografija, to je maksimalno pročišćena estetika koja slavi žensku ljepotu i cvjetanje mladosti, bez imalo vulgarnosti", objašnjava nam Dichavičius. "Te sam fotografije snimio u razdoblju od 1963. do 1987., uglavnom u blizini Baltičkog mora", dodaje.

Dichavičus, kojega opisuju kao romantičara, ali i jednog od prvih sovjetskih fotografa koji je u svom radu, otvoreno i unatoč kritikama, slavio žensku ljepotu, i danas živi u Litvi, gdje se još uvijek bavi fotografiranjem i slikanjem.

"Dugo godina se već bavim time. Objavio sam knjige "Baltička umjetnost" ("Baltijos menas"), "Znakovi slobode" ("Laisves paženklinti") i druge, u kojima govorim o umjetnosti i povijesti svoje zemlje. Sada trenutno radim na trećoj zbirci, nakon prvih dviju, "Cvjetovi među cvijećem" i "Vizije" (Vizijos). Ova, treća, još nema naslov", rekao nam je Dichavičius.

A na pitanje planira li možda nekad posjetiti Hrvatsku i snimati u našoj zemlji, rekao je: "Nažalost, nikada nisam bio u Hrvatskoj. Ali, da, volio bih to".

 

Pročitajte više