Fascinantni viseći samostani diljem svijeta

UKOLIKO poželite krenuti na jedno od onih putovanja koje će vam se zauvijek urezati u sjećanje, prvo što će vam pasti na pamet zasigurno neće biti riječ "samostan". No, za samostane koje vam predstavlja Daily Mail, dobro bi vam poslužila planinarska oprema. A bilo bi idealno i da se ne bojite visina.

Naime, ovi su samostani izgrađeni na strmim planinskim stijenama vrtoglavih visina, a do njih se, osim pomoću avanturističkog duha i planinarske opreme, može doći i "tajnim" putevima za koje se vjeruje da "šetaču" omogućuju takozvano "duhovno buđenje".

Azijski kontinent

Jedan od svakako najpoznatijih i najfascinantnijih visećih samostana onaj je koji se prostire na stijenama planine Huashan u Kini. Locirana 120 kilometara od pokrajine Shanxi, planina Huashan poznata je kao "najuočljivija planina ispod raja". Također, ona je bila i domom nekoliko taoističkih hramova u povijesti.

U Butanu, samostan Taktshang Tiger's Nest izgrađen je na nevjerojatnih 700 metara iznad podnožja doline Paro. Prema legendi, ime je dobio prema "drugom Budi", guruu Padmasambhavi, koji je ovdje doputovao 747. godine i to na letećem tigru. On je, govori se, donio budizam s Tibeta u Butan.

Turska, Grčka i Šri Lanka

No, viseće samostane može se pronaći i van azijskog kontinenta. Tako u Turskoj postoji samostan Sumela, koji se nalazi na visini od gotovo 1200 metara. Izgrađen je na strmoj litici planine Zigana, nedaleko od poznatog grada Trabzona. Izgradila su ga u 4. st. dva atenska svećenika, Barnaba i Sofronije, koji su prema legendi, u spilji na mjestu gdje se trenutno nalazi samostan, našli tajanstvenu ikonu Djevice Marije.

U Grčkoj postoji samostan Roussanou do kojeg se prije perioda asfaltiranih cesta i stuba, moglo doći samo u golemoj "košari" koja je imala ulogu lifta. On je jedna od šest samostana u kompleksu Meteora, skupini grčkih pravoslavnih samostana izgrađenih na visokim kamenim liticama koje poput stupova strše u nebo.

Još jedan od fascinantnih prizora arhitekture zasigurno je i samostan Sigiriya ili Lion's Rock (Lavlja stijena) u Šri Lanki, koji je služilo kao kraljevska citadela više od 18 godina. Na zaravni sjeverne uže strane stijene nalaze se ostaci lavljih vrata, prema čemu je stijena vjerojatno dobila ime. Od divovske lavlje glave kroz čija usta se prolazilo prije zadnjeg, najstrmijeg dijela uspona na stijenu, danas su ostale očuvane samo još dvije velike lavlje šape.

Pročitajte više