Imaju više od 27 godina i nisu udane? One su "žene ostaci"!

Foto: Shutterstock

MLADE su, uspješne, imaju diplome, odlično plaćene poslove i žive u vlastitim stanovima. U ostatku svijeta, to bi se nazivalo uspjehom, međutim, u Kini su stigmatizirane. Njihov je "problem" to da imaju preko 27 godina i još uvijek nisu udane, a tamošnji ih državni mediji nazivaju "ženama ostacima" ili "sheng nu".

Naime, BBC je objavio priču o Huan Yuanyuan, radijskoj novinarki koja je nedavno navršila 29 godina, još uvijek nije u braku i zbog toga se ne osjeća dobro.

"Uplašena sam. Starija sam godinu dana i još uvijek nemam dečka. Svi na mene vrše veliki pritisak. Obitelj, prijatelji, ali i država", rekla je Huan.

Posljednji popis stanovništva pokazuje da je jedna od pet žena u dobi od 25-29 godina neudana. Omjer muškaraca iste dobi još je veći.

"U Kini postoji trend muškaraca koji se žene 'ispod sebe'. To se odnosi na obrazovanje i dob. Primjerice, muškarac 'A kvalitete' ženi ženu 'B kvalitete', muškarac 'B kvalitete' ženom 'C kvalitete' itd. Drugim riječima, žene 'A kvalitete' i muškarci 'D kvalitete' teško se spajaju. 'Žene ostaci' su žene iznad 27 koje ostaju neudane", kaže Leta Hong-Fincher sa Sveučilištu u Pekingu.

Ipak, mnogi cijelu tu situaciju nazivaju stigmatizacijom visokoobrazovanih neudanih žena, a država čak organizira druženja kako bi im pronašli idealne partnere.

Pročitajte više