Istraživanje otkriva: Ključ sreće ne krije se u novcu, nego u poštovanju

DA NOVAC ne može kupiti sreću, pokazuje i jedno novo istraživanje objavljeno u žurnalu "Psychological Science". Na sreću pojedinca veći utjecaj od ekonomskog statusa imat će poštovanje i divljenje koje uživa u društvu.

"Jedan od razloga zbog kojih novac ne može kupiti sreću jest to što se ljudi uvijek jako dobro prilagode na bilo koju promjenu svojeg ekonomskog statusa. Za primjer možemo uzeti dobitnike na lotu koji su primarno sretni u trenutku osvajanja nagrade, ali ubrzo se vrate uobičajenoj razini sreće. S poštovanjem je to sasvim druga priča", naglasio je jedan od istraživača s Kalifornijskog sveučilišta Cameron Anderson.

Istraživanje je uključivalo nekoliko eksperimenata, od kojih je jedan trebao ustvrditi "socio-metrički status" 80 studenata - od njihove uloge u društvu, načina kako ih doživljavaju prijatelji i njihove sposobnosti vođenja. U obzir su također uzeti i njihovi prihodi. Rezultati su pokazali kako se oni sudionici kojima se prijatelji dive i poštuju, osjećaju sretnijima od onih koji su dobrog ekonomskog statusa.

Doduše, iako ovo istraživanje ukazuje na povezanost sreće s poštovanjem, jedno nedavno govorilo je o tome da se vježbanjem pozitivnosti može steći poštovanje, što na kraju vodi do sretnog života.

Pročitajte više