Japanski znanstvenici poručuju: Ovaj bi miš mogao nositi tajnu pobjeđivanja ćelavosti

IAKO ne spada među najslađe životinja na svijetu, ovaj bi miš, odnosno, preciznije, čekinjavo klupko kose na njegovoj glavi, moglo nositi odgovor na pitanje kako pobijediti ćelavost i sijede dlake, prenosi dailymail.co.uk.

Japanski znanstvenici tvrde kako su pronašli način korištenja matičnih stanica za stvaranje pigmentiranih folikula dlaka. One su, naime, dosad uspješno narasle kad su ih usadili u ovog bezdlakog miša. I to u svega tri tjedna.

Tim s Tokijskog znanstvenog sveučilišta predvođen Takashijem Cujiem bioinžinjeringom je razvio folikule dlaka iz matičnih stanica i presadio ih u kožu bezdlakih miševa. Nakon toga, dlaka na ovim životinjama razvijala se i regenerirala kroz normalne cikluse rasta. Ovo otkriće, odnosno, čitavo istraživanje bilo je bazirano na proučavanju "praznih" matičnih stanica sa sposobnošću da se pretvore o druge tipove stanica i folikula. Klinička istraživanja potencijalnog novog načina liječenja ćelavosti mogla bi početi za tri do pet godina, a primjena ove terapije na općoj populaciji u narednih deset godina, napominju japanski stručnjaci.

Pročitajte više