Lutke, tripovi i cyber čuda budućnosti - Animafest Zagreb 2014

Foto: Press

LUTKARSKI film vrsta je animiranog filma u kojoj djeluju neki od njegovih najslavnijih autora, poput četverostrukog oskarovca Nicka Parka, "oca" nezaboravnih Wallacea i Gromita, češkog klasika Jana Švankmajera, Suzie Templeton koja očarava simfonijskom bajkom Peća i vuk ili čarobnjaka stop animacije, blizanaca Stephena i Timothyja Quaya zaokupljenima stravom i fantastikom.

To su samo neki majstori čiji su filmovi uvršteni u svjetsku top-listu lutka-filma, središnji dio tematskog programa Animafesta 2014. Izbor je oblikovalo 45 vodećih autora tehnike kroz jedinstvenu Animafestovu anketu. Uz "Pogrešne hlače" (1993.) Nicka Parka, filma iz serijala o Wallaceu i Gromitu, na listi se našao i drugi Oscarom nagrađeni rad slavnog Engleza, duhovito "Životinjsko carstvo" (1989.) u kojem stanovnici ZOO-a daju urnebesne intervjue. Jan Švankmajer zastupljen je radom "Mogućnosti dijaloga" (1982., Zlatni medvjed u Berlinu, Grand Prix u Annecyju), a braća Quay predstavljaju se jezovitom "Ulicom krokodila" (1986., prema priči Bruna Schulza, nominiran za Zlatnu palmu). Tu su i Australac Adam Elliot te braća Lauenstein, redom oskarovci, pa Jiří Trnka, Barry Purves, Peter Lord i davni klasik "Maskota Fétiche" (1934.) Władysława Starewicza koji ukazuje na rane dane iznimno zahtjevne, ali nenadmašno kreativne i atmosferične tehnike lutkarskog filma.

Animafest 2014. ovim programom posjetiteljima pruža jedinstvenu priliku da na jednom mjestu steknu potpuni uvid u najbolje lutka filmove ikad napravljene! U programu Skrivena blaga očekuju nas još dva prava spektakla: "Prometejev vrt" (1988.) Brucea Bickforda i "Svirač iz Hamelina" (1986.) Jiříja Barte. Bruce Bickford proslavio se animacijom gline za spotove Franka Zappe, a često šokantni, nadrealistički pristup, nevjerojatne metamorfoze likova, impresivno vladanje kamerom i fascinantna upotreba detaljnih modela najbolja su preporuka "Prometejevom vrtu" koji izražajne mogućnosti gline tjera do krajnjih granica. U svojoj adaptaciji srednjovjekovne njemačke narodne priče o sviraču iz Hamelina, Jiří Barta prigrlio je, pak, gotičku atmosferu, likovne utjecaje van Eycka i ekspresionizma te inovativni pristup animaciji drveta kako bi stvorio svoje vjerojatno najambicioznije djelo. "Svirač iz Hamelina", koji je prikazan i na festivalu u Cannesu 1986. godine, suptilno sugerira "mračni srednji vijek" te je pravi izbor za fanove fantasyja. I dugometražna iznenađenja koja Animafest tradicionalno uključuje u svoje "kratko" izdanje ove su godine u znaku lutke. Obiteljska horor komedija "ParaNorman" (r. Sam Fell i Chris Butler, 2012.) koja se po prvi put prikazuje hrvatskoj publici i "Pirati! Banda nepoželjnih" (r. Peter Lord, 2012.) iz studija Aardman Animations dokaz su kako lutka-film, iako povijesno manje industrijaliziran od crtanog, sve više prodire u visokobudžetnu animaciju. U slučaju ova dva filma, taj se trend odvija na zadovoljstvo najmlađih gledatelja i njihovih roditelja.

"Tripovi" najvećeg istraživača animacije!

Koliko umjetnost animiranog filma nadilazi uobičajeni stereotip o "ctićima" dokazuje i Animafestova retrospektiva jednog od najznačajnijih inovatora filmske umjetnosti u cjelini Normana McLarena (1914.-1987.). Pionir brojnih tehnika, poput crtanja po filmskoj vrpci i piksilacije, Norman McLaren bio je neumorni istraživač granica medija, nesvakidašnje smion i originalan autor čiji put i danas slijede brojni umjetnici. Ovaj rođeni Škot, koji se u potpunosti afirmirao u Kanadi, vjerovao je da film nisu izumila braća Lumière, već ga tek treba stvoriti kroz različite eksperimente. Tijekom života McLaren je primio brojne nagrade, poput Oscara za film "Susjedi" (1952.), Zlatne palme za "Blinkity Blank" (1955.), Srebrnog medvjeda za "Rythmetic" (1956.), BAFTA-e za "Pas de deux" (1968.), kao i niz nagrada za životno djelo, među kojima i Animafestovu 1986. godine. Animafest 2014. prikazuje posebno restaurirane, raskošne kopije filmova na kakve bi i sam McLaren zacijelo bio ponosan. Tu su dakle potresni anti-ratni "Susjedi" o sukobu oko cvijeta koji prerasta u smrtonosnu bitku, ikonični "Jednom bijaše stolac" u kojem proslavljeni Claude Jutra nastoji sjesti uz glazbu Ravija Shankara, baletni "Pas de deux" i kolažni "Kos", nastao na temelju paradoksalne pjesmice o ptici koja gubi dijelove tijela. Kako bi itko mogao zaboraviti i treperave ptice Blinkity Blanka? Kako bi se itko mogao oduprijeti elegantno vizualnom prikazu baleta u "Pas de deux"? I naposljetku, kako bi itko mogao ostati bezosjećajan pred gorućim zovom pacifizma "Susjeda"? Djelo Normana McLarena je poput brzaca rijeke koja nosi do otvorena mora, daleko od obala konvencionalne kinematografije. Mnoštvo slavnih filmaša, poput Georgea Lucasa i Françoisa Truffauta, odalo je priznanje McLarenu, a volio ga je čak i Picasso. McLarenovi filmovi transcendentalno su, "tripersko" iskustvo - probajte ga i vi!

Cyber čuda iz laboratorija budućnosti i filmovi na impozantnoj medijskoj fasadi

Kada animirani film izađe iz kina postaje pravi tehnološki spektakl - užitak za sva osjetila. Ars Electronica je vrhunac globalne medijske umjetnosti, pravi laboratorij budućnosti - vodeći svjetski festival, razvojni centar i futuristički muzej novih medija. Vođena krilaticom "Umjetnost, tehnologija, društvo", Ars Electronica predstavlja se na Animafestu 2014. u segmentu Animafest Pro programom Expanded Animation. Pogledajte kako se video-mapiranjem kreira proširena stvarnost, kako animacija funkcionira u urbanoj džungli, a kako na zvučnim skulpturama, kako se stvaraju spektakularne cyber instalacije. Expanded Animation donosi deset raznolikih projekcija, a zanimljivi making-off filmovi uz izlaganja profesora Jürgena Haglera, kustosa Ars Electronice, objasnit će nam tajne tehnoloških magova koje se rijetko otkrivaju na festivalima. Zadivit će nas neobična studija ljudskog pokreta Forms nadahnuta Marcelom Duchampom, novo ruho Centra Pompidou u Metzu inspirirano oceanografskim dostignućima, medijska fasada u Seulu s neonskim svjetlima velegrada ili impresivne projekcije na povijesnim zgradama Weimara. Tehnološki "freakovi" ne bi trebali propustiti ni Black Rain koji uz pomoć super-naprednih kamera i satelita prikazuje eksplozije na Suncu. Na domaćoj pak, trodijelnoj medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti od 23. svibnja do 8. lipnja u večernjim satima traje program ANIMATION GOES MSU! sa 16 site-specific animiranih radova iz svih krajeva svijeta. Uživajte u animaciji dok šećete Novim Zagrebom!

Preostale programe Animafesta 2014. pogledajte OVDJE. Od 3. do 8. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol više od 400 filmova nudi potpuni pregled svjetske animacijske scene: snažne kinematografije, velika imena, oskarovci i svjetske premijere, rijetki radovi afričkih zemalja, mladi talenti, retrospektiva majstora Jurija Norštejna, znanstveni skup Animafest Scanner s globalno uglednim stručnjacima, koncerti, izložbe, razgovori s autorima...

Ulaznice za Animafest Zagreb 2014. dostupne su u pretprodaji po nižim cijenama do 23. svibnja! Požurite nabaviti svoju Early Bird iskaznicu koja omogućuje ulaz na sve festivalske projekcije po cijeni od samo 150 kuna. Obiteljska Early Bird iskaznica 1+1 (jedan roditelj i jedno dijete) omogućuje ulaz na sve projekcije primjerene djeci i stoji 80 kuna, a 2+1 (jedan roditelj i dvoje djece) 120 kuna.

Early Bird iskaznice kupite putem sustava Entrio na poveznici:

https://www.entrio.hr/event/svjetski-festival-animiranog-filma-animafest-zagreb-2014-1477

Redovne cijene ulaznica (nakon 24. svibnja):

Iskaznica ANIMATE (ulaz na sve projekcije osim svečanog otvorenja): 200 kuna
Iskaznica ANIMATE za učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom: 180 kuna
Obiteljska iskaznica 1+1 (ulaz na sve projekcije primjerene djeci, 1 roditelj i 1 dijete): 100 kuna
Obiteljska iskaznica 2+1 (ulaz na sve projekcije primjerene djeci, 1 roditelj i 2 djeteta): 150 kuna
Pojedinačna ulaznica Veliko natjecanje i Best of Animafest: 30 kuna
Pojedinačna ulaznica ostali programi: 25 kuna

Pojedinačne ulaznice također su dostupne u online prodaji!

Posjetite redizajnirane službene stranice Animafesta.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebooku i Twitteru, a osvježen je i YouTube kanal pa skoknite po animirane aperitive!
 

Pročitajte više