"Najzanimljiviji čovjek na Wikipediji": Izbjegao nekoliko sigurnih smrti, dva svjetska rata i pad aviona

Foto: Wikipedia

PREŽIVIO je pad aviona, odgrizao sam sebi prste i navodno iskopao oko, borio se u svim većim ratovima prošlog stoljeća, bio upucan u gotovo sve dijelove tijela i na kraju umro od starosti.

Samo jedna od gore navedenih nedaća usmrtila bi prosječnog čovjeka ili mu barem ostavila trajne posljedice, ali Sir Adrian Paul Ghislain Carton de Wiart preživio ih je sve, i to u samo jednom životu.

Smetalo mu oko

Wikipedia piše kako je živio u Belgiji, Egiptu, Engleskoj, Indiji, Južnoj Africi, Poljskoj i Kini, a studirao je na Oxfordu, ali je od školovanja odustao kako bi sudjelovao u ratu.

Borio se u Burskom ratu te Prvom i Drugom svjetskom ratu, upucali su ga u lice, glavu, trbuh, zglob, nogu, kuk i uho. Jednom prilikom liječnik nije mogao amputirati njegove prste pa si ih je Carton de Wiart sam odgrizao.

Iako legenda govori da je oko sam iskopao jer mu je smetalo pri nišanjenju, na Wikipediji možemo pronaći informaciju da je oko i dio uha izgubio za vrijeme neprijateljskog napada tijekom Prvog svjetskog rata. Ipak, stakleno oko bacio je na cestu jer mu je "išlo na živce".

Rat je zabavan!

Prije Drugog svjetskog rata bio je vojni savjetnik Winstonu Churchillu, a kad mu je bilo 60 godina otpisan je iz vojske jer su mlađi generali smatrali kako je prestar. No čovjek ovakvog kalibra nije lako zamjenjiv pa ga je britanska vojska uskoro pozvala natrag u službu.


Godinu dana kasnije pobjegao je iz talijanskog logora te se tjedan dana pretvarao da je lokalni seljak iako nije znao niti jednu riječ talijanskog.

Preživio je pad niz stepenice kad je slomio nekoliko kralježaka i oporavio se u bolnici. Rat je, kaže, za njega bio zabavan i nije mogao razumjeti ljudi koji su živjeli u miru i propustili ga.

Ovaj nevjerojatno entuzijastični ratnik umro je od starosti 1963. u 83. godini života, a Daily Dot nedavno ga je nazvao "najzanimljivijim čovjekom na Wikipediji". Teško se ne složiti s njima.

Pročitajte više