Oglasila se i udruga obožavatelja Eurosonga: Hrvatska je tamo promicala hrvatski jezik, kulturu i glazbeni opus!

Foto: Guliver Image/Getty Images

EUROFEST HRVATSKA, udruga koja okuplja obožavatelje najvećeg europskog glazbenog spektakla, odlučila je izraziti žaljenje što je Hrvatska radiotelevizija, kao jedina hrvatska RTV kuća pri Europskoj uniji radiotelevizija (EBU) odgovorna za sudjelovanje i  prijenos, odlučila izostati sa sljedećeg Eurosonga koji će se održati u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu.

"Eurosong je jedno od prvih međunarodnih natjecanja na kojem se pojavila samostalna Hrvatska i tako promicala hrvatski jezik, kulturu i, u ovom slučaju najvažnije, glazbeni opus. Kroz natjecanje su se promovirale i hrvatske turističke atrakcije i znamenitosti, što je svakako doprinijelo europskom poznavanju Hrvatske.

Svjesni smo financijske situacije, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi, kada se država još bori s recesijom i gdje se treba paziti na svaki financijski trošak. Također smo svjesni relativno loših plasmana hrvatskih predstavnika posljednjih godina. Ovim putem izražavamo nadu kako je ovo povlačenje ipak samo privremeno.

Sudjelovanjem na Eurosongu se održavao stalni interes hrvatskih gledatelja i obožavatelja, a na primjeru sličnih zemalja je vidljivo da je nesudjelovanjem taj interes sve manji.

Upravo zbog toga i zbog interesa zabavnog sadržaja Hrvatske radiotelevizije, izražavamo nadu kako ćemo Hrvatsku već 2015. godine gledati na ovom velikom međunarodnom natjecanju čiji je cilj zbližavanje svih europskih građana i promicanje multikulturalnosti", stoji u službenom priopćenju za medije.

Pročitajte više