Postoji velika mogućnost da je Greenpeace trajno oštetio jedno od najsvetijih mjesta na svijetu

Foto: Martin St-Amant/Wikipedia

PERUANSKA vlada planira podizanje optužnice protiv aktivista Greenpeacea koji su (možda i trajno) oštetili sveto peruansko mjesto pod zaštitom UNESCO-ova popisa svjetske baštine, Nazca lines.

U pitanju su golemi oblici koji prikazuju životinje, stilizirane biljke i imaginarne oblike urezani u površinu prije 1500 do 2000 godina. Može ih se vidjeti samo iz zraka, a vjeruje se da su imali funkciju u ritualima vezanim uz astronomiju, prenosi Guardian. Ta je površina toliko osjetljiva i sveta da Peru zabranjuje predsjednicima i drugim visokim dužnosnicima da hodaju tamo gdje su se Greenpeaceovi aktivisti nonšalantno prošetali. Zamjenik peruanskog ministra kulture kazao je za BBC: "Hodate onuda i otisak će trajati stotinama, tisućama godina". Kao što je spomenuto, turisti Nazca lines gledaju iz zraka, a u jako rijetkim prilikama oni koji pješače opremljeni su posebnom opremom.

"One su iznimno krhke. To je crno kamenje na bijeloj podlozi. A oblik koji su oni uništili je najvidljiviji i najprepoznatljiviji", dodao je zamjenik ministra.

Ali, aktivisti Greenpeacea nisu samo hodali. Njih nekoliko na zabranjeno područje u blizini linija koje prikazuju kolibrića položilo je velika žuta platnena slova kojima su ispisali: "Vrijeme je za promjene! Budućnost je obnovljiva. Greenpeace". Poruka je bila namijenjena delegatima iz 190 zemalja koji su u obližnju Limu stigli na UN-ovu konvenciju o klimatskim promjenama.

Peru planira tužiti aktiviste prije nego što napuste zemlju. Oni su se u međuvremenu ispričali, dodajući da im je žao ako je njihov postupak uvrijedio Peruance. Tvrde i da će surađivati s vladom kako bi se utvrdilo je li području nanesena trajna šteta te da neće upotrebljavati fotografije ovog prosvjeda u svojim kampanjama. Izvršni direktor Kumi Naidoo otputovao je u Limu da bi osobno uputio ispriku peruanskoj vladi.

Zamjenik peruanskog ministra kulture kazao je i da je ovo "šamar svemu što Peruanci smatraju svetim". Potvrdio je da će zabraniti odgovornima da odu iz zemlje te da će ih vlada tužiti za "napad na arheološke spomenike", zločin koji je kažnjiv s do šest godina u zatvoru.

Što su aktivisti napravili pogledajte ovdje.

Pročitajte više