"Potencijalni papa ateist" postao hit: Nakone ostavke Benedikta XVI., poslao prijavu za njegov posao

Foto: Twitter

NAKON što je vijest o odlasku pape Benedikta XVI. potresla svijet i završila na apsolutno svim naslovnicama, mnogi su se zapitali tko će biti novi papa.

Neki se pitaju hoće li novi papa biti crn, hoće li doći iz Argentine ili možda Hrvatske, a odnedavno se na listi potencijalnih kandidata našao i jedan znanstvenik. Njegovo je ime Dean Burnett i postao je pravi internetski hit nakon što je Guardian objavio njegovu duhovitu zamolbu za posao.

U nastavku pročitajte zašto Dean misli da može postati novi papa.

"Draga gospodo/gospođe/Sveti duše

Jako sam zainteresiran prijaviti se na nedavno objavljeno slobodno mjesto za posao pape. Siguran sam da ste dosad dobili puno zamolbi, ali vjerujem da bih mogao biti odličan kandidat za ovaj položaj jer mogao bih donijeti inovativne nove pristupe koji bi povećali raznolikost, što bi kao posljedicu moglo imati podizanje reputacije i motivacije onih uključenih u vašu organizaciju (Katoličku crkvu).

Pročitao sam opis posla i priznajem, iako ne ispunjavam sve kriterije (ne komuniciram često s Bogom i ostalim neodređenim božanstvima), osjećam da moje jače strane u drugim područjima nadomještaju nedostatak iskustva.

Iako nisam član katoličke ili bilo koje druge crkve, kvalificiran sam i entuzijastičan znanstvenik. Vjerujem da me to, iz niza razloga, čini idealnim izborom za sljedećeg papu. Primjerice, radio sam mnogo poslova koji su od mene zahtijevali da nosim bijelu kutu, a nošenje dugih bijelih odjevnih predmeta čini se kao glavna dužnost pape. Isto tako, često predajem na temu neuroznanosti, pa imam iskustva u govoru nejasnim jezikom u dvoranama prepunim ljudi koji se trude ostati budni. Stoga, vjerujem da bih mogao održati misu kada god bi se to od mene zahtijevalo.

Nisam kardinal, ali kad sam prošli puta pogledao u novčanik, tamo sam pronašao članske iskaznice za GAME, Blockbuster Video i MVC, što pokazuje da sam predan institucijama koje propadaju i posjedujem snažnu vjeru u uskrsnuće.

Kao znanstvenik ateist, ne mogu reći da često dolazim u dodir s Bogom, ali često se susrećem s profesorima koji posjeduju jednaku razinu moći i utjecaja, i koji traže bezgraničnu poslušnost onih koji im služe. Stoga, vjerujem da mi to daje profesionalno iskustvo potrebno za ovaj posao.

Kao papa znanstvenik, mogao bih donijeti racionalizam i logiku katoličkoj crkvi koja bi, zahvaljujući tome, mogla biti bolje pripremljena za preživljavanje u modernim vremenima. Mogao bih donijeti niz teorija koje zvuče održivo, a tiču se nastanka svemira, života, evolucije, ljudske savjesti i ostalih područja kojima se crkva bavi i na koja vjeruje da ima utjecaj. Dok većina znanstvenika, prije nego im teoriju prihvate, traži dokaze i mišljenje kolega, položaj pape učinio bi me nepogrješvim te bi na taj način preskočili uobičajeni postupak. Dakle, ako nešto kažem, to se bez pitanja prihvaća kao činjenica. To je privilegij koji uživaju rijetki znanstvenici, ali obećajem da to ne bih zlouporabio, časna riječ!

Posljednjih sam godina izveo velik broj čuda. Primjerice, održao sam karijeru znanstvenika u trenutnim okolnostima, unatoč tome što sam rijetko objavljivao svoje radove i imam katastrofalnu naviku teškog javnog sramoćenja.

Ostao sam na svom položaju unatoč brojnim propustima, pa bih to svoje iskustvo mogao prenijeti na novi posao. Mogu pretvarati vodu u vino, ali to je više "klasično" čudo. Zahtijeva neko vrijeme i uključuje dolijevanje vode na vinovu lozu prije nego izraste, prije nego uberem plodove, sortiram ih, drobim, fermentiram, puštam da proizvod stoji, flaširam ga i prodajem. Generalno gledajući, voda se na kraju pretvara u vino. Uz pomoć znanosti! (Osim ako znanost ne računamo kao čudo, a u tom slučaju, radi se o magiji).

Trenutno nisam u celibatu, ali budući da sam kao tinejdžer bio zaljubljenik u znanost i lice mi je bilo prepuno akni, koncept mi je jasan. Isto tako, nisam homoseksualac jer vjerujem da bi me to onemogućilo da dođem na željeni položaj (ipak, transparentnosti radi, jednom sam sisao penis, ali nisam uvlačio, pa se to ne računa). Kad sam prošli puta brojao, imao sam potreban broj testisa (najmanje dva). Nadalje, imam iskustva s prikrivanjem zločina.

Vjerujem da me ove kvalitete čine idealnim kandidatom za položaj, pa se nadam da ćete moju zamolbu ozbiljno uzeti u obzir. Jasno mi je da je posao koji tražim daleko bolje plaćen, ali i tražim bolje plaćen posao kako bih mogao brinuti za svoju obitelj... Želim reći, kako bih mogao kupovati kondome... To jest, dragulje.

Radujem se vašem odgovoru.

Vestrum fidelitar

Dean Burnett

P.S. Kakav je mirovinski plan?"

Pročitajte više