Priča o "prvoj žrtvi marihuane" najobičniji je senzacionalizam

Foto: Shutterstock

SVJETSKIM tabloidima prošlog se tjedna proširila priča o ženi koja je preminula nakon što se "predozirala marihuanom".

Naime, britanski mediji nedavno su objavili priču o Gemmi Moss koja je preminula od srčanog udara nakon što je popušila džoint. Senzacionalizmu skloni tabloidi slučaj su opisali kao "tragični dokaz da kanabis također ubija", međutim, mnogi stručnjaci smatraju kako su ovakvi napisi besmisleni i štetni.

Psihofarmakolog David Nutt na svom je blogu napisao kako je riječ o klasičnom senzacionalizmu koji skreće pažnju s konstruktivne rasprave o štetnosti, ali i prednostima korištenja marihuane.

"Kanabis najčešće potiče brži rad srca, a svaki, pa i najmanji stres može biti kap koja prelijeva čašu. Gospođica Moss patila je od depresije što je opasno samo po sebi i velika je vjerojatnost da bi iste posljedice izazvalo bavljenje sportom, seks, boravak u sauni, pa čak i napori prilikom vršenja velike nužde", napisao je Nutt.

"Ovakve šture informacije u kombinaciji s tragičnim pričama kao što su one Gemme Moss, Leah Betts i Amy Winehouse ne pridonose shvaćanju problema i pravog tereta koje droge predstavljaju u društvu", zaključuje Nutt.


 

Pročitajte više