Rubikova kocka: Igračka koja je promijenila svijet



ZA njeno rješavanje postoji impresivnih 42.252.003.274.489.856.000 različitih načina (43 trilijuna, odnosno 43 milijarde milijardi), a danas je postala jednom od najpopularnijih igračaka u povijesti. Riječ je, dakako, o Rubikovoj kocki čiji je izumitelj Mađar Erno Rubik, a datira od 1974. godine.

Erno Rubik rođen je u Budimpešti za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njegova majka bila je pjesnikinja, a otac avio-inženjer. Proučavajući mogućnosti transformacije objekata u prostoru i strukturalni dizajn, Erno je napravio prvi uzorak "čudne kocke" sastavljene od 26 malih kockica obilježenih različitim bojama.

Pokušavajući vratiti početne boje na svih šest stranica velike kocke shvatio je da nasumičnim okretanjem svih tih mogućih kombinacija za svog života neće uspjeti vidjeti onu kocku s kojom je započeo. Tek nakon što je počeo ozbiljno promišljati o logici svakog pokreta, nakon mjesec dana "potrefio" je onu jednu od 43 trilijuna kombinacija.

U jednom od rijetkih intervjua kojeg prenosi CNN, sramežljivi Rubik progovorio je o svom nevjerojatnom izumu.

"Mislim da je najveća privlačnost kocke kontradikcija između njene jednostavnosti i kompliciranosti. Ja volim njenu jednostavnost, jer se tu radi o jednom vrlo jasnom geometrijskom obliku, a geometriju obožavam, jer je to studija o načinu na koji je konstruiran čitav svemir", naglašava Rubik. Nadalje, Rubik dodaje kako je prvi dizajn kocke bio načinjen od običnog drveta, a za slaganje kocke trebalo mu je, tvrdi, dosta vremena, a i živaca.

"Ne sjećam se točnog trenutka kad sam je uspio složiti, znam samo da je to bio vrlo emotivan doživljaj", istaknuo je. Također, nakon više od 40 godina od njenog izuma, Rubik ističe kako ga i dalje iznenađuju mnogi današnji izumi koji su bazirani upravo na njegovoj kocki. Dodaje kako se ne smatra dobrim igračem u rješavanju kocke, jer mu za njeno slaganje treba oko minute.

"Ljudi obično misle da su majstori koji izrađuju klavire i sami dobri pijanisti. No, moj slučaj potvrđuje da to uvijek baš i nije tako", objasnio je Rubik.

Pročitajte više