Sjećanje na Nelsona Mandelu: Pjesme koje su svijet upoznale s njegovom borbom protiv apartheida

Foto: JLP

BORAC za ljudska prava, političar i bivši predsjednik Južnoafričke Republike, Nelson Mandela, umro je u 95. godini.

Oni koji su odrasli u osamdesetima sjećaju se velikog broja glazbenike koji su svojim pjesama privlačili medijsku pozornost na Mandelu, njegovu borbu protiv apartheida i napor koji je uložio u ujedinjenje Južnoafrikanca.

VH1 sastavio je listu najpopularnijih pjesama koje su na neki način obilježile borbu protiv rasne segregacije koja je nakon pobjede burske Nacionalističke stranke na izborima 1948. godine uvedena kao službena politika Južnoafričke Republike..

Artist United Against Apartheid - Sun City (1985)

Mnogi tvrde kako su sredinom osamdesetih nastale posljednje relevantne pjesme čiji su se autori zalagali za promjene u svijetu. Naravno, pjesme poput "We Are The World", "Do They Know It's Christmas Time?" i "Sun City" nisu uspjele "promijeniti svijet", ali bile su izrazito popularne i dobro se držale na top ljestvicama što je privuklo pažnju na teme kojima su se bavile.

Steven Van Zandt iz E-Street Banda okupio je velik broj glazbenika (U2, Bruce Springsteen, Run-DMC, Grandmaster Flash & The Furious 5) kako bi snimili ovu pjesmu, a namjera je bila pozvati ostale kolege da odbiju nastupe u južnoafričkom kasinu Sun City koji se nalazio u Bophuthatswani.  Naime, Republika Bophuthatswana bila je bantustan, jedan od rezervata dodijeljenih crnačkom domorodačkom stanovništvu od strane bijelih vlastodržaca za vrijeme apartheida.

Glazbenici su u konačnici skupili preko milijun dolara, a novac je završio u rukama boraca protiv apartheida.



Paul Simon - Homeless (1986)

Kada je Simon objavio svoj album "Graceland", mnogi su ga kritizirali jer nije se pridržavao "kreativnog embarga" južnoafričke kulture kojeg su mnogi glazbenici odlučili postaviti sve dok se ne ukine apartheid. Međutim, Simon je svim silama kritičarima svojih poteza pokušao objasniti svoje namjere.

Naime, njegov je cilj bio upoznati svijet s talentiranim tamošnjim glazbenicima u čemu je i uspio. Rezultat su, između ostalih, Ladysmith Black Mambazo i Youssou N'Dour.



Peter Gabriel - Biko (1980)

Protestna pjesma Petera Gabriela posvećena je aktivistu i studentskom vođi Steveu Bikou kojeg je južnoafrička policija mučila i na posljetku ubila.

Iako je snimljena 1980., pjesma je ponovno postala popularna 1987. nakon što se pojavila u filmu "Cry Freedom" s Denzelom Washingtonom i još jednom privukla pažnju na stanje u Južnoafričkoj Republici.



The Specials - Nelson Mandela (1984)

The Specials ili The Special AKA, britanska je ska skupina koja je ranih osamdesetih imala hit "Ghost Town", ali "(Free) Nelson Mandela" ostala je njihova najvažnija pjesma.

Nakon izlaska postala je hit i završila na top ljestvicama, ali postala je još popularnija nakon što su je izveli 1988. na koncertu posvete uoči sedamdesetog rođendana Nelsona Mandele na stadionu Wembley.

Na toj su se verziji pojavili i Elvis Costello i Dave Wakeling iz The English Beata, a mnogi i danas tvrde kako je riječ o jednom od najboljih trenutaka koncerta koji je pratilo preko 600 milijuna gledatelja diljem svijeta.



Stevie Wonder - I Just Called To Say I Love You (1984)

Sam hit Stevieja Wondera nije imao veze s borbom Nelsona Mandele niti Južnoafričkom Republikom. No, nakon što se pjesma pojavila na soundtracku film "The Woman in Red" i pritom osvojila Oscar za najbolju pjesmu, Wonder je nagradu posvetio upravo Mandeli.

To je izazvalo veliko nezadovoljstvo u JAR-u, a South African Broadcasting Corporation zabranio je cijeli pjevačev katalog kao i film u kojem se pjesma pojavljuje.

Njegov je potez privukao medijsku pažnju na Mandelu koji se tada još uvijek nalazio u zatvoru (1964. -1990.) i pokret koji se zalagao za ukidanje apartheida.

Pročitajte više