Što se događalo iza zatvorenih vrata ruske verzije "Kluba boraca" u kojoj su muškarci plaćali da bi ih zlostavljali

Foto: Maria Turchenkova

NEMA sumnje da je Fincherov "Klub boraca" 1999. godine, nastao prema romanu Chucka Palahniuka, stvrio pravu sljedbu fanova od kojih su neki bili toliko zaluđeni da su ideju viđenu u filmu ili pročitanu u knjizi poželjeli sprovesti u djelo i u stvarnosti.

A jednako tako nema sumnje da je rusko podzemlje plodno mjesto za upravo takve događaje. Taj je navod potvrdila i fotografkinja Maria Turchenkova, koja je dokumentirala što događa u svijetu gdje se "čeliče muškarci" te svoja iskustva odlučila ispričati za Vice.

Prema njezinim navodima sve je počelo još 2008. godine kad su dvojica bivših članova podzemnih boksačkih klubova u Moskvi osnovala svoj privatni klub boraca. Nazvali su ga Obitelj Ronin, a za "samo" 4500 kuna bilo koji utjecajni i bogati biznismen tamo je mogao uživati u tjedan dana premlaćivanja i ponižavanja pred potpunim strancima. Osnivači ovog kluba tvrde da im je cilj bio pretvoriti obrazovane urbane ljude u prave muškarce tako što će ih se fizički i psihički maltretirati.

Turchenkova je za njih saznala nabasavši na oglas na internetu: "Svi sudionici moraju platiti tjedni tečaj. Treneri su, s druge strane, članovi pravih klubova boraca, što je bilo najprivlačnije onima koji se na ovo prijavljuju. Uz prijavu i plaćanje sa sobom su morali donijeti i potvrdu od liječnika da su zdravi te su potom bili intervjuirani", ispričala je.

"Prvi izazov na rasporedu je bio drugi dan treninga. On je psihički: sudionici su se morali sjetiti najgore stvari koju su u životu napravili, nečega što nisu nikad nikome rekli, i to svima ispričati. Svatko je o tome mogao postaviti koliko god pitanja želi. Tad je na redu bio fizički izazov. Vježbe su iznimno teške, a ako bi netko prekinuo, dobit bi batina i bio prisiljen da počne ispočetka. Oni koji nisu željeli nastaviti izbačeni su i više se nisu smjeli vratiti. Ako bi se itko od njih vratio bili su suočeni s potpunom nemilosti. I to je ustvari ključni trenutak njihove obuke", otkrila je fotografkinja kojo je bilo dozvoljeno i da snimi video materijal.

Osnivači Obitelji Ronin, Igor "Gary" Lunyakov i Anton "Razor" Rudakov definitivno sami sebe smatraju misionarima, tvrdi Turchenkova: "Iskreno su željeli pomoći tim momcima. Željeli su da oni pronađu vjeru u sebe, da prebrode strah od udarca".

Ipak, sukobili su se oko osnovne ideje: Gary je smatrao da je psihički dio u obuci nepotreban, dok je Razor htio da sve ostane kako je. Iz tog razloga nedavno su zatvorili svoj "biznis".

Više fotografija iz sjedišta Obitelji Ronin pogledajte ovdje.

Pročitajte više