Tjedan dana jela je samo brzu hranu, a posljedice toga će osjećati još dugo

Foto: Facebook/Twitter

KAD JE redatelj Morgan Spurlock 2004. godine odlučio mjesec dana jesti isključivo u McDonald'su, a rezultate zabilježio u dokumentarcu "Super Size Me", svi su bili šokirani onime što se dogodilo njegovom tijelu. Iako je iskreno progovorio o problemima s kojima se suočio, poput debljanja, seksualnih problema i promjena raspoložena, rijetki su oni koji su pogledali dokumentarac i odlučili da više neće jesti brzu hranu. Lanci brze hrane u svoje jelovnike počeli su dodavati ono što oni smatraju zdravim obrocima, no to i dalje znači unošenje velikog broja kalorija odjednom.

Novinarka Daily Maila Phoebe Jackson-Edwards odlučila je provjeriti koliko je potrebno da se osjete prve posljedice svakodnevnog konzumiranja brze hrane, a nakon samo tjedan dana 24-godišnjakinja je primijetila da joj je koža mnogo masnija, a bedra deblja.

Prije početka svog malog eksperimenta, prošla je pretrage u jednoj londonskoj klinici. Tamo su utvrdili da je njen ten normalan za jednu 24-godišnjakinju, a njena koža je hidrirana i zadržava vlagu u normalnim količinama. Ultrazvuk njenih ruku, bokova i bedara pokazao je da je postotak masnoće u njenom tijelu 23 posto, što je normalno za žensku osobu njenih godina.

"Izazov prehranjivanja u lancima brze hrane me privlačio. Nisam opsjednuta zdravom prehranom, no znam se počastiti nezdravim obrokom svakih nekoliko tjedana. Prvog dana sam bila presretna kad sam dan započela masnim sendvičem sa slaninom u 7.30 ujutro. Ručala sam u McDonald'su gdje sam pojela standardni Big Mac s pomfritom i Colom. Pristrana sam kad je riječ o McDonald'su, pa mi je takav ručak bio odličan, a s ostatkom radnog dana nastavila sam bez problema. Kolege su mi rekle da sam sretnica što svakog dana mogu jesti hranu koja je inače svima zabranjena i zbog nje se osjećaju krivima. Ipak je sve to istraživanje", opisala je Phoebe.

Tog je dana večerala u KFC-u, naručila je košaru piletine za jednu osobu i pečeni kukuruz. Taj obrok nije joj najbolje sjeo jer joj je bilo dosta masnoće za taj dan, a drugog dana više nije bila toliko oduševljena izazovom. Četvrtog dana počela je razmišljati o odustajanju od svega.

"Jedva sam se izvukla iz kreveta da odem u neki lanac brze hrane, bila sam potpuno bezvoljna. Raspoloženje mi se mijenjalo iz sekunde u sekundu, a konstantno sam bila umorna, bez obzira na to koliko sati sam spavala večer prije. Iako mi koža nije buknula, osjećala sam da je masna poput hrane koju sam jela. Na polovici izazova, život mi se vrtio oko toga gdje ću jesti brzu hranu. Iako je brza, nije mi se uvijek nalazila usput. Dobar dio dana izgubila bih na jurcanje po Londonu kako bih došla u neki restoran, a ponekad sam i triput presjedala da dođem do svog odredišta. Šestog dana nisam imala energije nizašto", opisala je.

Pokušavala je jesti što više povrća, no u brzoj hrani nema ga mnogo, a njena mesna prehrana nije joj davala dovoljno energije. Zbog svog eksperimenta postala je nedruštvena, jer se nije mogla nalaziti s prijateljima na ručku ili otići na piće poslije posla.

"Jedne posebno bolne večeri gledala sam svoje prijatelje kako uživaju u finim obrocima u restoranu, a potom sam se vratila kući i jela pizzu. Na kraju tjedna nisam ličila na sebe. Koncentracija mi je bila užasna, a umor mi je postao pravi problem, čak i kad bih spavala cijelu noć. Bilo mi je stvarno naporno biti fokusirana na poslu, a shvatila sam i da sam jako razdražljiva i nestrpljiva. Počela sam prezirati svoje obroke, posebice kad bih ih vidjela u masnim kartonskim kutijama ili spremnicima", ispričala je.

Koža joj je bila masna, a kosu je morala češće prati, što ju je jako iznenadilo jer još nije prošlo ni sedam punih dana. S obzirom na takve snažne posljedice na njenom raspoloženju i izgledu, počelo ju je brinuti kakve posljedice nezdrava prehrana ostavlja na njeno zdravlje.

"Je li moguće da je moja prehrana već ostavila dugoročne posljedice na moje zdravlje? Ponovni posjet klinici pokazao je da nije dobro. Postotak masnoće u mom tijelu porastao je na 25 posto, što znači da sam za jedan posto premašila zdravi postotak. Nutricionistica Lelani Loubser rekla mi je da je u prosjeku potreban jedan mjesec da se izgubi jedan posto tjelesne masnoće, pa je jasno koliko je neobično povećanje od dva posto u samo tjedan dana. Osim toga, postotak masnoće u mojim bedrima skočio je da 6,1 posto na 11,8 posto", ispričala je Phoebe.

Nutricionistica joj je rekla da je brzu hranu jako teško probaviti, a osim toga zaustavlja apsorpciju nutrijenata koji su nam potrebni za dobro raspoloženje. To objašnjava zašto se Phoebe osjećala tako loše posljednjih tjedan dana.

Posjet dermatologu donio je novo iznenađenje. Njena koža bila je hidratiziranija nego prije, no dermatolog Tariq Karim objasnio joj je da je to samo zato što joj je koža na površini tako masna. Zapravo je u duljim slojevima brže nego prije gubila vlažnost.

"Iako je eksperiment završio nakon samo sedam dana, stručnjaci su mi rekli da će biti potrebna barem dva mjeseca da se moje tijelo i koža vrate u normalno stanje. To me šokiralo. Trebalo mi je samo tjedan dana da se dovedem u to stanje, a da se vratim na staro potrebno mi je osam puta više vremena. Ne mogu ne razmišljati o ljudima koji stalno tako žive i o šteti koju nanose svojim tijelima. Osim toga, ni odjeća mi više ne pristaje kao prije tjedan dana. Nakon ovog, više neću istim očima gledati hamburgere", zaključila je. 

Pročitajte više