Uznemirujuća studija: Muškarci potajno priželjkuju neuspjeh svojih boljih polovica

Foto: Shutterstock

SAMOPOUZDANJE muškaraca moglo bi biti narušeno uspjehom njihovih partnerica, pokazala je nova studija koju je objavila American Psychological Association.

Žene su se, naprotiv, osjećale bolje u vezi kad bi njihov partner u nečemu bitnom uspio. Istraživanje provedeno na 896 heteroseksualaca pokazalo je da muškarci podsvjesno imaju velikih problema sa samopoštovanjem kad njihove partnerice uspiju u nečemu u čemu su oni podbacili, piše Telegraph.

"Ima smisla u tome da će se muškarac osjećati ugrožena ako njegova djevojka ili supruga uspije u nečemu u čemu on nije, primjerice mršavljenju", rekla je Kate Ratliff, glavna autorica studije sa Sveučilišta na Floridi. "No, ova je studija pokazala da muškarci doživljavaju uspjeh svojih partnerica kao svoj neuspjeh".

Eksperiment proveden u Nizozemskoj i Sveučilištu u Virginiji pokazao je također iznenađujuće rezultate. Parovi su rješavali određeni test, a svakoj je osobi pojedinačno rečeno kako je njegov ili njezin partner po osvojenim bodovima u testu među prvih ili zadnjih 12 posto svih studenata sveučilišta.

Iako nije bilo vidljive promjene u njihovom samopoštovanju, podsvjesna je reakcija muškaraca pokazala da će se vjerojatno osjećati loše nakon što im je rečeno da se njihova partnerica svojim rezultatom testa uvrstila među prvih 12 posto.

Pročitajte više