Zaboravite sve što znate o stresu, on je potpuno prirodna reakcija i može vam biti prijatelj

Foto: Shutterstock

PSIHOLOGINJA Kelly McGonigal naišla je kritike kada je prvi put predstavila svoju tvrdnju da rizik za zdravlje nije stres nego vjerovanje u njegove štetne posljedice.

U međuvremenu je uspjela promijeniti mišljenja mnogih i uvjeriti ih kako je potrebno promijeniti percepciju prema stresu, a ne raditi na njegovoj eliminaciji, piše Business Insider. Na temelju tri recentne studije koje tvrde da je stres prirodna reakcije tijela na nedaće, napravila je prezentaciju "How To Make Stress your friend".

Istraživači sveučilišta u Wisconsinu pratili su 30 tisuća odraslih Amerikanaca u razdoblju od osam godina. Utvrđeno je da su osobe koje su bile pod velikim stresom imale 43 posto povećan rizik od smrti, ali samo ako su vjerovali da je stres štetan.

Istraživanje Harvarda pratilo je rad srca ispitanika tijekom stanja induciranog stresa. Ispitanici koji stres nisu doživljavali negativno imali su potpuno opuštene krvne žile tijekom stanja stresa. Hormon oksitocin izlučuje se kada su ljudi pod stresom, ali i u pozitivnim situacijama kao što je zagrljaj. U negativnim situacijama djeluje anti-upalno i pomaže krvnim žilama da ostanu opuštene u stanju stresa. Zbog toga McGonigal kaže kako tijelo ima ugrađeni mehanizam za otpor i odgovor stresu, a taj mehanizam je ljudska povezanost. Dakle, u trenucima stresa trebamo društveni kontakt i potporu kako bi nam porasla razina oksitocina u tijelu.

Studija sveučilišta u Buffalu pokazala je kako svaki veliki stresni trenutak u životu odrasle osobe povećava za 30 posto rizik od smrti, ali samo ako osoba ne provodi vrijeme pomažući drugima. "Kada odabereš kontakt s ljudima koji su pod stresom možeš stvoriti otpor", kaže McGonigal.







 

Pročitajte više