Zanimljivosti o kultnom filmu: 20. obljetnica prikazivanja "Iskupljenja u Shawshanku"

Foto: PRESS

RADNJA filma "Iskupljenje u Shawshanku", koji je prvi put prikazan 23. rujna 1994. godine, smještena je u vrijeme 40-tih godina prošlog stoljeća, a prati priču bankara koji je osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva svoje žene i njenog ljubavnika, i koji u zatvoru strpljivo i uporno smišlja - i realizira - svoj bijeg.
 
Glavni protagonisti filma su Tim Robbins, u ulozi bankara Andyja Dufresne, te Morgan Freeman koji igra Elisa Reda Reddinga, još jednog osuđenika koji izdržava doživotnu kaznu u zatvoru Shawshank, u državi Maine.

Film je ekranizacija jedne od kratkih priča Stephena Kinga, "Proljeće nade: Rita Hayworth i bijeg iz Shawshanka" koja je objavljena u zbirci "Different Seasons". Zbirka se inače sastoji od četiri priče, a svaka priča vezana je za jedno godišnje doba. Osim priče o zimi, sve druge su ekranizirane, a nakon što je režiser Frank Darabont kontaktirao Kinga sa željom da ekranizira njegovu kratku priču "The woman in the room", pisac mu je dao dopuštenje, a autorska prava prodao je Darabontu po simboličnoj cijeni od jednog dolara.
 
King je potom dao dopuštenje svim zainteresiranim mladim režiserima da adaptiraju njegove kratke priče po istoj cijeni, a ideja je uskoro postala poznata po imenu "Dollar Babies". King je uskoro pristao i na ekranizaciju "Shawshanka" za cijenu od 5.000 dolara, no ček na taj iznos nikada nije unovčio već ga je navodno uokvirio i poslao Darabontu uz poruku: "Ako ti ikada zatreba novac za kauciju".
 
Režiser i pisac su se sprijateljili, a Darabont je kasnije ekranizirao Kingov roman "Zelena milja" te novelu "Izmaglica". Inače film "Iskupljenje u Shawshanku" u Finskoj se zvao "Rita Hayworth: Ključ slobode", u Italiji "Krila slobode", a u Izraelu "Zid slobode". Rumunjima je poznat kao "Zatvor za anđele", a najčudniji naziv svakako ima u Tajvanu gdje se zove "1995: Fantastično". 
 
 
U filmu se pojavljuje i nekoliko nelogičnosti. Dufresne u zadnjoj sceni vozi Pontiac GTO iz 1969., iako se scena događa četiri godine ranije.Također, u filmu se pojavljuju i mikrofoni u sudnici koji tada nisu korišteni, kao i policijske sirene koje su ušle u uporabu tek sredinom 70-tih, a knjige Louisa L'Amoura koje se nalaze o zatvorskoj knjižnici objavljene su tek nakon nekoliko godina.
 
Mulj kroz koji se glavni lik, Andy Dufresne, probija u kanalizacijskoj cijevi napravljen je od čokoladnog sirupa, piljevine i vode. Navodno su cijevi zatvora u državi Ohio, koji je srušen nekoliko godina nakon snimanja filma, sve do zadnjeg trenutka mirisale na kakao.
 
 
Zanimljivo je i to da Kingovu priču povezuju s Tolstojevom pričom "Bog vidi istinu, ali čeka", u kojoj je glavni lik također osuđenik, poslan na izdržavanje kazne u Sibir. U zatvoru postaje jedan od najmoćnijih zatvorenika, a za bijeg je također kopao tunel - punih 26 godina. No, Tolstojev nepravedno osuđen Aksionov umire prije oslobađanja.
 
Iako je film "Iskupljenje u Shawshanku" postigao ogroman uspjeh, na blagajnama je zaradio samo 18 milijuna dolara, a koštao je 25 milijuna. No, oduševio je i kritiku i publiku, nominiran za sedam Oscara i stekao kultni status. Prvo mjesto na internetskoj stranici Imdb.com drži već šest godina.

Pročitajte više