Zasad nerješiv slučaj: Dječak na tavanu pronašao misterioznu mumiju

Ilustracija: Shutterstock

NJEMAČKA policija, istražitelji i forenzičari suočeni su s pravom misterijom nakon što je 10-godišnjak Alexander na tavanu kuće svoje bake i djeda u Diepholzu pronašao ljudsku mumiju u sarkofagu, piše AFP.

Utvrđeno je da je lubanja prilično dobro očuvana, jednako kao i veći dio kostura koji je polegnut s rukama prekriženim preko prsa. Iz duplje lijevog oka strši strijela, a ono što je posebno zaintrigiralo nalaznike jest maska ili, točnije, odljev ljudskog lica, koja se nalazila unutar sarkofaga. Također, rentgenske su snimke pokazale da kosti prekriva tanak metalni sloj. Kostur je dug 1,49 metara, a nije poznato kojeg je spola bila osoba.

Alexanderov otac, Lutz-Wolfgang Kettler, kazao je da je njegov otac, koji je preminuo prije 12 godina, '50-ih bio na proputovanju sjevernom Afrikom te je mumiju možda donio sa sobom kao (prilično jeziv) suvenir.

Otkriveno je da zavoji korišteni na mumiji (koji nisu odmotani kako se ne bi oštetili ostaci), datiraju iz 20. stoljeća i da su napravljeni od strojno proizvedenog materijala. Patolog Andreas Nerlich iz minhenske bolnice kazao je kako smatra da je mumija "lažna, odnosno da je napravljena od ostataka više osoba". "Na jedno se pitanje samo postavljaju nova", zaključio je Kettler.

Policija trenutno čeka da se sazna podrijetlo tijela prije nego što će u istragu uključiti i mogućnost nasilne smrti novijeg datuma: "Pričekat ćemo da saznamo koliko su stare kosti. Ako su stare nekoliko stotina godina onda je mumija prava i mi ne trebamo pokretati istragu".

Pročitajte više