Znakovi koji ukazuju na to da vaša dijeta neće upaliti

Ilustracija: Aleven11.tumblr.com, Shutterstock

JOŠ UVIJEK smo u blagdanskom periodu pretjerivanja, ali isto tako jako dobro znamo da nas uskoro očekuje odricanje ili barem žešća detoksikacija kako bismo tijelo vratili u prijašnje stanje.


Osim toga, 1. siječnja često je datum koji mnogima označava početak dijete, a ono što sigurno već znate jest činjenica da ako želite uspješno (i dugoročno) smršavjeti, morate promijeniti životni stil. I koliko god to zvučilo kao klišej, jedina je garancije uspjeha, piše Readers Digest. Iz tog razloga oni su na jednom mjestu odlučili sakupiti popis znakova koji ukazuju na to da je vaša nova dijeta već od samog početka osuđena na propast. Evo što trebate izbjegavati jednom kad se napokon odlučite na taj veliki korak.

Sušta suprotnost onome kako se trenutno hranite


Promjene u prehranu treba uvoditi postupno i prilagoditi ih vašem osobnom životnom tempu. Dakle, ako vam je najdraže pojesti dobar komad mesa, nemojte pokušati kile skidati veganskom dijetom. Ili, ako nemate vremena pripremati ručkove i večere, pronađite nešto što možete ugurati u svoj raspored.



Eliminacija određenih skupina hrane u potpunosti

Većina nutricionista reći će vam da ne postoji hrana koju baš nikad ne biste smjeli jesti, iako, naravno, postoji ona koju biste trebali izbjegavati što je više moguće. A ako se odlučujete na ishranu iz koje su, primjerice, u potpunosti isključeni ugljikohidrati, malene su šanse da ćete se na tome duže zadržati, a kilograme ćete dobiti natrag istog trena kad zagrizete u prvo pecivo.


Ne možete jesti s obitelji i prijateljima


Ako vas dijeta priječi u tome da odlazite na večere i ručkove na koje ste navikli ili morate ići, vrlo teško ćete u njoj ustrajati. Uvijek mora postojati nešto što i vi možete pojesti kad jedete u društvu.

Ne potiče vas se na vježbanje

Iako se u posljednje vrijeme često promovira ideja da za mršavljenje nije potrebno vježbati, režim u kojem stoji na da se ne trebate kretati rijetko je kad i dobar režim. Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti ima toliko pozitivnih utjecaja na zdravlje da je u potpunosti krivo gledati na nju isključivo kao na sredstvo za skidanje kilograma.

Gladni ste, nervozni ili nešto još gore


Dijete su teške, ali ne biste se trebali osjećati izmučeno. Ako ste prečesto gladni, vjerojatno ne unosite dovoljno kalorija ili nedovoljno onih koje će vas zasititi. Ako ste loše volje to je možda stoga što ne unosite dovoljno ugljikohidrata ili si previše toga uskraćujete (ako ste ovisnik o slatkom sigurno već znate da nutricionisti preporučuju dnevni unos crne čokolade kao odličan način za utaživanje želje). A ako vas dijeta čini nervoznima puno je veća vjerojatnost da ćete je prekinuti.

I za kraj: ako vam dijeta uspijeva, a trebate izgubiti puno kilograma, kako se to događa i ukupna zdravstvena slika trebala bi vam se popravljati. A ako se to ne dogodi niti nakon nekoliko mjeseci, u pitanju je jasan pokazatelj da niste smršavili na zdrav način.

Pročitajte više