Aktivizam na budžetu: Kako napraviti razliku u svijetu bez trošenja novca?

Ako misliš da je za ostvarivanje promjene potrebno isprazniti cijeli bankovni račun, imamo dobre vijesti za tebe. Postoje načini za promicanje aktivizma bez trošenja novca, a to ne uključuje konstantno šeranje protestnih memeova na Facebooku (iako, priznajemo, to može biti prilično zabavno).

Svijet se mijenja, i to brže nego što mi mijenjamo donje rublje. Da, to je usporedba. Ako si mlada osoba koja želi napraviti razliku, ali ne želi podići kredit za to, čitaj dalje. Evo nekoliko praktičnih savjeta kako možeš izgraditi karijeru aktivista na budžetu i uz to se dobro zabaviti.

1. Prazan želudac nije dobar politički savjetnik

Tvoja baka je uvijek govorila "ljubav ide kroz želudac". Isto vrijedi i za aktivizam. Organiziraj večere na kojima ćete raspravljati o važnim temama. Pripremi hranu od ostataka iz hladnjaka, zamoli prijatelje da donesu što imaju i eto vam besplatnog okupljanja na kojem možete mijenjati svijet, dok se usput fino jedete. Nema problema ako je glavno jelo pomiješana pasta s ostacima paštete i senfa. Na kraju dana, i Martin Luther King Jr. je vjerojatno jeo ostatke.

2. Kreativnost je tvoje super oružje

Umjesto da kupuješ skupa aktivistička sredstva, koristi što već imaš. Stari bedževi, odbačene majice, prazne boce - sve se to može pretvoriti u snažne poruke. Plus, vjerojatno nitko na prosvjedu neće imati transparent napravljenim od stare bakine zavjese. Retro je uvijek u modi, zar ne?

3. Bez straha na društvene mreže

Ne podcjenjuj moć društvenih mreža. Da, znamo, zvuči kao klišej, ali je istina. Jedan viralan tweet ili Instagram post mogu napraviti čuda. I ne, nije sramota koristiti hashtagove, čak ni #JaSamAktivistNaBudžetu. Samo pazi da ne koristiš previše emoji srednjeg prsta - to bi moglo odbiti one konzervativnije.

4. Organiziraj (virtualne) skupove i radionice

Zahvaljujući tehnologiji, možeš organizirati online skupove i radionice bez troška. Možeš koristiti besplatne alate poput Zooma, Google Meet-a ili čak Skypea (da, Skype još uvijek postoji!). Plus, uvijek možeš upotrijebiti sva ta dosadna predavanja o ekonomiji koja si slušao/la na faksu. Kako se kaže, ništa se ne baca!

5. Zamoli, pa ćeš i dobiti

I na kraju, nemoj se bojati zatražiti pomoć. Bilo da je to od prijatelja, obitelji ili nepoznatog milijunaša kojeg si upoznao/la na Tinderu. Ako ništa drugo, možeš uvijek probati s crowdfundingom. Možda nećeš dobiti novac, ali barem ćeš dobiti sponzorirane majice, šalice ili frizbi za svog psa.

6. Recikliranje, recikliranje, recikliranje

I ne, ne mislimo samo na stari papir i plastiku. Recikliraj ideje! Ako je neka tema već u fokusu javnosti, priključi se tom pokretu. Recikliraj i stare slogane, samo ih malo osvježi. Napravi svoj twist na "Make love, not war" - možda "Make memes, not war"?

7. Prosvjedi, ali s mudrošću

Prijavi se na sve besplatne prosvjede koje podržavaš. Ali, nemoj zaboraviti da svaki prosvjed nije samo šetnja parkom. Pripremi se. Pravilno se obuci, ponesi vodu i sunčane naočale, i ne zaboravi na svoju domaću zastavu (ili transparent od bakine zavjese). Jer ništa ne govori "Ja sam ovdje za promjenu" više od osobe koja maše zastavom u jednoj ruci držeći sendvič u drugoj.

8. Nauči umjetnost baratanja medijima

Uvijek spremno očekuj svojih pet minuta slave. Kad novinari dođu, spremno ih dočekaj s jasnim, sažetim izjavama. I zapamti. Mediji vole kratke i jasne izjave, a ako možeš dodati malo humora, još bolje.

9. Budite strpljivi i ustrajni

Da, ovo zvuči kao savjet iz knjige samopomoći, ali istina je. Promjena dolazi polako i potrebno je vrijeme. Ako se osjećaš obeshrabreno, sjeti se da je i Romeu trebalo neko vrijeme da osvoji Juliju. Pa, to nije najbolji primjer, ali shvaćaš što želimo reći.

10. Vježbajte empatiju

I na kraju, ali ne i najmanje važno, ne zaboravi na empatiju. Aktivizam je prvenstveno o razumijevanju i podršci drugima. Tako da, sljedeći put kada vidiš da tvoj prijatelj dijeli onaj isti prosvjedni meme po tisućiti put, samo lajkaj. To je ono što pravi aktivist na budžetu radi.

 

Pročitajte više