Australija se ne nalazi tamo gdje svi misle, sve karte možete baciti u smeće

Screenshot: Google

SVE KARTE koje imate, a na kojima je ucrtana Australija, možete odmah baciti u smeće, tvrdi New York Times.

Naime, relokaciju Australije uzrokuje pomicanje tektonskih ploča, a ta se država-kontinent nalazi na jednoj od najbržih. "Njena" ploča godišnje se miče 6.85 cm prema sjeveru te se neznatno okreće u smjeru kazaljke na satu.

Iako stanovništvo tog kontinenta to ni ne osjeti, Sustav za globalno pozicioniranje (GPS) taj pomak bilježi. Nadležni u Australiji svjesni su problema i uskoro će prilagoditi svoje zemljopisne dužine i širine kako bi se poklapale s GPS-om.

Ovo im nije prvi put da to moraju napraviti, tijekom posljednjih 50 godina Australije je čak četiri puta morala ažurirati koordinate svega u svojoj državi kako bi bile točne. Posljednji put to su učinili 1994. godine, kad su poziciju korigirali za 200 metara.

Australija se miče 1,5 metara

Sljedeće ažuriranje obavit će se krajem godine, a Australija će se na kartama pomaknuti za 1,5 metara, što neće biti dovoljno da omete satelitsku navigaciju u svakodnevnoj upotrebi, jer je ona ionako precizna do 4,5 metara.

S obzirom na to da će sljedeća generacija GPS uređaja biti precizna do 2,5 centimetara, jako je važno da Australija ažurira svoje koordinate.

"Uzmimo na primjer automobile bez vozača, ako oni pogriješe za metar, vozit će u krivoj traci", rekao je Dan Jaksa iz Geoscience Australia, državne agencije koja se brine o koordinatama. 

Pročitajte više