Australija večeras nastupa u polufinalu. Što će se dogoditi ako pobijedi?

Foto: Instagram

VEČERAS se, u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga, natječe i Australija, ali pjevačica Montaigne i ostatak delegacije nisu otputovali u Rotterdam.

Montaigne i ostatak australske ekipe nisu otputovali u Nizozemsku na Eurosong 2021. te će se stoga natjecati od kuće, koristeći svoj live-on-tape nastup.

"Nakon sveobuhvatne procjene SBS je odlučio ove godine ne poslati australsku delegaciju i pjevačicu Montaigne u Rotterdam na Eurosong. Do ove su teške odluke došli nakon što su razmotrili sve izazove pandemije, uključujući i čimbenike koji mogu predstavljati problem tijekom putovanja iz Australije ili u nju", rekao je ranije šef australske delegacije Josh Martin.

Što Australija uopće radi na Eurosongu?

Australija se na Eurosongu natječe od 2015. godine, kada je nastupila u finalu povodom 60. rođendana natjecanja. Australija je jedina zemlja izvan Euroazije koja sudjeluje u natjecanju, osim Maroka, koji se prvi i jedini put na natjecanju pojavio 1980. godine.

Najveći razlog za sudjelovanje Australije na Eurosongu je iznimna popularnost natjecanja u toj zemlji.

Australski SBS prenosi Eurosong od 1983. godine i nakon prvog emitiranja sve do današnjeg dana nije pala popularnost, a razlog tomu je, navodi se, činjenica da dobar dio Australaca vuče podrijetlo iz Europe, osobito iz Velike Britanije. Osim godišnjih natjecanja, SBS je prenosio i jubilarne 50. i 60. Eurosongove. Nadalje, Australci su tijekom posljednjih desetljeća na Eurosongu sudjelovali na različite načine - kao izvođači koji su predstavljali druge države ili autori pjesama.

SBS je građanima Australije od 2010. godine dozvolio glasanje za pobjednike, međutim, ti glasovi se nisu pribrojavali ostalima. Australija je 2012. godine na Eurosongu u Bakuu dobila svoje komentatorsko mjesto, a 2015. Australiji su EBU i austrijska televizija ORF, koja je te godine organizirala natjecanje, dozvolili da sudjeluje u jubilarnom 60. Eurosongu. Kako ne bi umanjio šanse drugim polufinalistima, australski predstavnik Guy Sebastian plasiran je direktno u finale, a natjecanje je završio na petom mjestu. Zbog odličnog plasmana Australija je tražila da sudjeluje i na sljedećem Eurosongu, 2016. godine, kada je Dami Im umalo pobijedila i kući otišla kao drugoplasirana u finalu.

Što će se dogoditi ako Australija pobijedi?

Ovo je šesti put da se Australija natječe na Eurosongu. Dođe li do toga da australski izvođač pobijedi na Eurosongu, natjecanje se ne seli u Australiju.

Australija će u tom slučaju natjecanje organizirati s jednom od zemalja članica EBU-a, a glavni izbori su Njemačka i Velika Britanija.

Pročitajte više