Bora Čorba u listopadu u Zagrebu?

POVODOM tiho plasiranih informacija o mogućem gostovanju Riblje Čorbe u Zagrebu kontaktirali smo Milana Savanovića, direktora agencije Alfa-Ton koja bi trebala organizirati turneju.

Agencija Alfa-Ton do sada je organizirala hrvatske turneje srpskih narodnjaka Miroslava Ilića, Dragana Kojića Kobe i Mileta Kitića, ali najava koncerta Riblje Čorbe u Zagrebu bez sumnje će uzburkati duhove u Hrvatskoj više od bilo kojeg koncerta održanog u povijesti neovisne Hrvatske.

Kontakt Milana Savanovića i Bore Đorđevića, priča nam sugovornik, bio je slučajan, pri čemu je Milan Bori predložio nastup u Hrvatskoj.

"Njegova prva reakcija bila je smijeh, odmah je rekao da vrijeme još nije sazrijelo za nastup u Zagrebu ili Splitu. Rekao mi je da o njemu ispričana masa laži i gluposti, on je itekako svjestan što se u Hrvatskoj misli o njemu" – izjavio je Savanović u telefonskom razgovoru za Index.hr.

Zbog toga u Alfa-Tonu, "bude li puno negativnih reakcija na zagrebački nastup Bore Čorbe", prvo planiraju nekoliko probnih koncerta u Labinu, Puli ili Rijeci, kako bi "ispitali teren".

Podsjećamo, za vrijeme najžešćih napada na Hrvatsku Bora Đorđević napisao je pjesmu "E moj druže zagrebački", u kojoj Bora "duhovito" najavljuje svoj dolazak u Zagreb, gdje će nas "opljačkati", a mi ćemo "svi plakati".

Prema Savanoviću, ta pjesma je "najgluplja stvar koju je Bora ikad napravio", ali i "svojevrsna reakcija na pjesmu Jure Stublića "E moj druže beogradski".

A je li najgluplja i je li jedina?

Treba podsjetiti da je Bora Čorba imao čitav repertoar zanimljivih stavova: "U jednom momentu, kad je stvarno trebalo zaštititi srpsku nejač u administrativnim granicama Hrvatske, ja sam pristupio Arkanovoj Srpskoj dobrovoljačkoj gardi. Pušku nisam nosio, ali sam im pripadao svojim bićem" - pohvalio se Bora Čorba 1991. u TV Reviji.

Bora, čiji imidž čine srpski grb na minđuši i prstenu, "srpska očila" na križu kao privjesak na lancu, sat marke "Srbija", a donedavno i majica s likom Slobodana Miloševića, stihom je poručio i "Udarim te maljem, pa te Savom šaljem".

Nakon "pada Knina", Bora je izjavio: "Meni je sve to Srbija i očajan sam zbog Knina." Ništa neobično: Bora je imao i osobnu kartu iz Knina. Te njih još tri: iz Banjaluke, Pala i Beograda.

Naposlijetku, Bora Čorba u više je navrata izjavio kako "nikad neće nastupiti u Hrvatskoj, jer se nema kome izvinjavati."

Savanović: Licemjerno je Čorbi braniti nastup u Hrvatskoj

Savanović pak smatra da je licemjerno šutke odobravati odlazak hrvatskih glazbenika "trbuhom za kruhom" u Srbiju, a braniti nastup u Hrvatskoj Bori Čorbi ali ne i Balaševiću, "koji je također imao izljeva nježnosti prema Hrvatskoj, ali mu je sve oprošteno nakon dva dobrotvorna koncerta".

"Ako nam je službeni stav da Srbi ne sviraju u Hrvatskoj, dobro, ali to se izgleda odnosi samo na neke glazbenike. Ne može nitko određivati tko će svirati u Hrvatskoj, Riblja Čorba ima puno poklonika u Hrvatskoj." – rekao nam je Savanović.

Savanović je u razgovoru nekoliko puta naglasio kako će se bez razmišljanja povlači iz cijelog projekta ako se dokaže da su Borini stavovi anti-hrvatski(!?).

Alfa-Ton na organizaciju koncerta Riblje Čorbe gleda "isključivo kao na poslovni projekt", iz kojeg će se povući postane li očito da će "Boru na koncertu morati čuvati kordon specijalaca".

"Neosporno je da je to najveći rocker ovih prostora, to je i izjavio i Žarko Puhovski, Bora je veći pjesnik i rocker od Balasevića i Bajage koji su već nastupali u Hrvatskoj" – rekao nam je Savanović, ali odmah potom dodao: "To je poslovni potez i ne pada mi napamet ići preko leševa, ne mislim to organizirati pod svaku cijenu. Sve ovisi o reakciji javnosti".

Reakcije javnosti? 

Koristimo mogućnost da kao interaktivni medij posjetitelje pozovemo da svoje mišljenje o mogućem nastupu Bore Čorbe u Hrvatskoj iznesu na .

Pročitajte više