Brazilsko pleme ima savršen izgovor za loše računanje

PRIPADNICI brazilskog plemena imaju sjajan izgovor za loše računanje: u njihovu jeziku ne postoji ime za većinu brojeva.

Pripadnici maloga izoliranog brazilskog plemena, otkrili su američki znanstvenici, poznaju samo pojmove "jedan ili nekoliko" ili "mnogo" i, kako se čini, ne znaju brojati.

Pripadnici plemena Piraha vrlo su inteligentni pa ovo otkriće nameće pitanje kako jezik utječe na razmišljanje, napisali su znanstvenici u časopisu Science.

Peter Gordon sa sveučilišta Columbia u New Yorku i njegovi suradnici proučavali su amazonsko pleme Piraha zbog njihova jedinstvenog korištenja brojeva.

Pleme Piraha živi uglavnom od lova i sakupljanja plodova i ne žele se uklopiti u brazilsku kulturu, dodali su znanstvenici. Ima ih samo dvjestotinjak i žive u skupinama od deset do dvadeset članova.

Za označavanje broja služe se samo riječima "jedan", "dva" i "mnogo", pri čemu "jedan" često označava malu količinu.

"Ne poznaju riječ broj, zamjenice nemaju množinu, a većina standardnih izraza za označavanje količine poput više, nekoliko, svi ili svaki ne postoji", napisao je Gordon.

Gordon je pripadnicima plemena dao testove u kojima su morali odrediti broj predmeta.

"U svim tim testovima, razmjerno su točno odgovarali kad je bila riječ o dva ili tri predmeta, ali su bili znatno lošiji u označavanju osam ili deset predmeta", napisao je.

"Pirahe su se jako trudili pronaći točan odgovor i vrlo su dobro razumjeli zadaću", dodao je.

I dok su odrasli pripadnici plemena vrlo teško svladavali veće brojeve, djeca nisu imala tih problema.

"Pirahe nipošto nisu zaostali. Njihova sposobnost lova, prostornog snalaženja, kategorizacije i govora vrlo je visoka", istaknuo je Gordon.

No, nepoznavanje brojeva nije jedina razlika između Piraha i drugih svjetskih kultura.

"Ne samo da ne broje, oni i ne crtaju", napisao je Gordon. "Jednostavnu ravnu crtu mogu povući tek uz veliki napor i koncentraciju pri čemu teško uzdišu i gunđaju."


Pročitajte više