Britanci na popis najljepših skrivenih plaža Europe uvrstili pet hrvatskih dragulja

Foto: 123RF

UOČI početka sezone godišnjih odmora britanski Telegraph svojim je čitateljima odlučio preporučiti 52 najbolje skrivene plaže diljem Europe.

"Plaža je ključna za brojne odlične odmore, od onih s prvim koracima bebe preko tinejdžerskih ludorija do obiteljskih šetnji. Savršenu plažu teško ćete naći slučajno", poručuju.

Kako kažu, brojne prelijepe plaže diljem Europe prepune su turista, stoga su oni potražili nerazvikane oaze u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj.

Na popis su uvrstili pet hrvatskih plaža, a sve se nalaze u Dalmaciji.

Na 37. mjestu tako se našla Makarska rivijera.

"61 kilometar duga Makarska rivijera dom je najljepšim hrvatskim plažama. Možete posjetiti glavni trg Makarske, no glavni adut je plaža okružena borovima", pišu i dodaju da je posjećuju oni koji traže sunčanje na plaži i opuštene večernje izlaske.

Sljedeće mjesto na listi pripada plaži Sakarun na Dugom otoku.

"Nedaleko od sjevernog vrha Dugog otoka u zadarskom arhipelagu, plaža Sakarun je eksplozija boja, tamnozelene borovine, svjetlucajućih bijelih kamenčića i plavog mora. Ovo je jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj", poručuju.

Na 39. mjesto stavili su Palagružu.

"Udaljeni stjenoviti otok Palagruža leži na pola puta između Hrvatske i Italije, a nije dug ni milju. Na Palagružinim suhim padinama raste slaba vegetacija, a na njegovom najvišem vrhu nalazi se svjetionik iz 1875. godine koji pruža predivan pogled na naizgled beskrajnu pučinu", opisuju i dodaju da na otoku živi samo čuvar svjetionika.

Na otoku preporučuju dvije plaže, Staru Vlaku i Veli Žal.

40. mjesto pripalo je Saplunari na Mljetu, koju su nazvali "zelenim bijegom od ljetnih dubrovačkih gužvi".

"Nerazvijeni otok nudi gustu borovinu i dva jezera sa slanom vodom. S obzirom na to da se nalaze unutar Nacionalnog parka Mljet, smaragdnozelena jezera savršena su za plivanje, a možete unajmiti i kajake. Saplunara se nalazi s južne strane otoka", opisuju.

Dodaju da većina posjetitelja dolazi organiziranim turama iz Dubrovnika, a nakon što posljednji brod s njima ode, na otoku vlada mir.

Lista ne bi bila potpuna bez najljepše europske plaže, Stinive na Visu, koja je na 41. mjestu.

"Do udaljenog otoka Visa potrebna je dvosatna vožnja iz Splita, a kako ima samo dvije glavne ceste, lako ga je istraživati. Lokalni prijevoznici nude ekskurzije do unutrašnjosti otoka ili vožnje brodom oko njega, što će vam pomoći da nađete mala blaga, poput Stinive na južnom dijelu otoka pored zaseoka Žužeca. Dostupna je samo pješačenjem po strmom putu ili vožnjom taksi brodom iz obližnjeg zaljeva Rukavac", pojašnjavaju.

Ostale plaže s popisa pogledajte ovdje.

Pročitajte više