Da susjedi ne misle da su Srbi: Evo kako je već jučer izgledao Slavonski Brod

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

IAKO se već godinama ponavlja da se ne mora 6. siječnja raskititi bor da biste bili pravi katolici, mnogi jednostavno ne žele riskirati da susjedi pomisle da slave "srpski Božić". Već jučer je Slavonski Brod bio zatrpan odbačenim jelkama, koje su građani uglavnom ostavljali pored kontejnera.

>>Danas planirate raskititi bor? Moglo bi vas iznenaditi dokad traje božićno vrijeme

Ono što oni koji skidaju ukrase 6. siječnja ne znaju jest da božićni ciklus ima drugačije trajanje. Božićni se ciklus dijeli na dva dijela:

došašće ili advent - traje od prve nedjelje došašća do Badnjeg dana 

božićno vrijeme - traje od Badnje večeri (24. prosinca uvečer) do uključivo nedjelje nakon Bogojavljenja, na koju se slavi blagdan Krštenja Gospodinova nakon kojeg započinje liturgijsko vrijeme kroz godinu.

Ovisno o tome koji se dan slavi Božić, božićno vrijeme može trajati od 14 do 20 dana. Ove godine tako traje od 24. prosinca do 10. siječnja.

"Nažalost, i danas se govori o tome kako se bor mora maknuti jer 'mi ne slavimo srpski Božić'. I ne daj Bože da imate bor i da svijetle lampice na pravoslavni Božić... Smak svijeta, jer nije 'naš' Božić. To je tako žalosno i ništa drugo doli izraz najniže vrste vjerske netrpeljivosti", pisala je na svojim stranicama Župa svetog Josipa sa splitskog Mertojaka 2011. godine.

Iz te crkve su poručili da bor može ostati u kući i duže od nedjelje nakon Sveta tri kralja.

"I danas možete u nekim crkvama primijetiti i ostavljanje božićnih ukrasa sve do blagdana Svijećnice. Upravo tako je u Poljskoj - obitelji drže bor sve do 2. mjeseca. Ne zaboravimo, oni su iste vjeroispovijesti kao i mi. Stoga poštujmo svoju vjeru i vjerske običaje i ne mijenjajmo ih da bismo napakostili drugima ili pokazali svoju različitost i isključivost", poručili su iz Župe svetog Josipa.

I u Vatikanu veliki bor i jaslice stoje tijekom cijeloga siječnja.

Pročitajte više