Današnja mala djeca ponašaju se poput tinejdžera

DANAŠNJA djeca satima sjede ispred televizora, a roditelji im kupuju odjeću s potpisom i vode ih na šišanje u renomirane frizerske salone i to prije nego što navrše tri godine!

Novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da sve više male djece, koja su tek prohodala, vodi način života koji se dosad pripisivao mušičavim tinejdžerima.

"Današnja se mala djeca ponašaju poput tinejdžera - oni su već svugdje bili i sve su vidjeli - ali nedostaje im staromodna, maštovita zabava", ističe Karen Pasquali Jones, urednica lista Mother and Baby, koji je proveo ovo istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da već u dobi od tri godine, 42 posto mališana ima televizor u svojoj sobi a njih 50 posto ima i svoj CD player. Mala djeca prosječno više od dva sata na dan gledaju televiziju.

Dvije trećine majki svojim mališanima kupuje odjeću s potpisom, dok njih 86 posto troši više novaca na dječju nego na vlastitu odjeću. Više od četvrtine malih potrošača "samo bira svoje frizure".

Mala djeca imaju i vrlo sofisticiran ukus što se tiče hrane: 61 posto voli talijansku kuhinju, a 51 posto kazalo je kako im ni indijska ili kineska kuhinja nije mrska. Samo tri posto djece voli jesti sushi.

Ali roditelji prijašnjih generacija neće se čuditi kada otkriju da današnje majke vrijeme za obrok još opisuju kao "noćnu moru", jer tri četvrtine male djece odbija jesti, a više od polovice djece radije ispljune hranu nego da je proguta.

Tri četvrtine majki kaže kako je ponašanje njihove djece utjecalo na njihov odnos s partnerom, a gotovo polovica majki uključenih u ovo istraživanje kazalo je da su im djeca "uništila" seksualni život.

Pročitajte više