Dance glazba postaje najisplativiji hrvatski glazbeni proizvod

Iako u Hrvatskoj stalno pljujemo po danceu i nazivamo ga izumrlom glazbenom vrstom karakterističnom za početak devedesetih, svijet, čini se, ne misli tako. Grupa Magnetic nedavno je, naime, obradila stari Madonnin hit "Material Girl" i posve nenadano izazvala veliku pažnju svjetskih radio postaja, pa i jedne od najvećih diskografskih kuća na svijetu, Warner Bros.

Spomenuta pjesma naći će se na kompilaciji hitova, rame uz rame s mnogim eminentnim svjetskim glazbenicima, a uskoro je u pripremi i spot, kojeg Warner Bros namjerava plasirati na svjetske glazbene TV postaje. Osim toga, grupa Magnetic dobila je povratne informacije da je njihova pjesma "Za tebe" jedna od najtraženijih pjesama na kineskim i japanskim mobitelima.

Uspjehom grupe Magnetic polako postaje jasno da je dance glazba najisplativiji glazbeni proizvod kojeg Hrvatska trenutno može ponuditi. Karma je u Češkoj i Slovačkoj već postala institucija, a i Colonia je već dugo popularna kako u spomenutim zemljama, tako i u Austriji, Njemačkoj, itd. Iako je dance u Hrvatskoj okarakteriziran kao glazbeni pravac "na umoru", čini se da ostatak svijeta ne misli tako.

I drugi hrvatski izvođači s vremena na vrijeme "izbace" informaciju da snimaju za inozemno tržište, no povratnih informacija o većem odjeku nema. Colonia, Karma i Magnetic u Hrvatskoj o Porinu ili sličnoj glazbenoj nagradi mogu samo sanjati, a Europa (i šire) im nagrade i priznanja dijele šakom i kapom. Tko je onda tu lud, svijet ili mi...?

D.K.

Pročitajte više