Direktor Croatia Recordsa nakon gašenja kanala: Ovo je ucjena od 300 tisuća eura

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

VIJEST o gašenju jednog od službenih YouTube kanala Croatia Recordsa proširila se društvenim mrežama i premda se isprva sumnjalo na hakerski napad, pokazalo se na kraju da to nije istina. 

"Poslovanje na YouTubeu je naše iskustvo posljednjih jedanaest godina (od 2012. g.). Nije prvi put da su se događale ovakve situacije, ali nikad s ovakvim krajem. Ako je bilo spornih snimaka, one bi se pravno definirale i problem bi bio vrlo brzo riješen. Slično tome, 30.10.2023. smo dobili obavijest YouTubea iz Londona o tri strikea, o tri sporne snimke, na što smo odmah reagirali te dobili odgovor da će sporni videozapisi biti ponovo aktivirani. Međutim, dogodilo se suprotno te je blokiran jedan od naših kanala, a trenutačno ih imamo pedeset.

U ovom trenutku žustro radimo na njegovom ponovnom aktiviranju", stajalo je u prvoj reakciji koju smo dobili od izdavačke kuće. 

Otkriveno tko stoji iza gašenja

O čemu se radi, otkrio je portal Ravno do dna, a potvrdio nam je to i direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac, rekavši da iza gašenja stoji Connect Network. Kao što stoji na njihovoj stranici, firma je osnovana 2020. godine s ciljem zaštite autorskih prava kompozitora, tekstopisaca i aranžera na Balkanu. 

U katalogu imaju preko 20 tisuća pjesama koje štite, a bave se i digitalnim publishingom, kompletnom digitalnom distribucijom i održavanjem YouTube kanala. Jedan od izvođača čija prava navodno štite je i Toma Zdravković, zbog čijih je pjesama i došlo do gašenja kanala, a to je za Ravno do dna rekao Mirko Čajić. 

Između ostalog, radi se o albumu Amire Medunjanin na kojem je 12 obrada Zdravkovićevih pjesama za koje, tvrde iz Connecta, Croatia Records nije imala potrebne dozvole. Sve je, navodno, počelo prošle godine kada su u Connect Networku "naišli na probleme" u ugovorima s izdavačima te da se Croatia Records oglušila na njihove molbe i pokušaje da pronađu mirno rješenje. 

O svemu smo kratko popričali i s direktorom Croatia Recordsa. 

Je li ovo prvi put da su te prijave stizale?

Ne, ne, to traje već dvije godine. To je jedno društvo iz susjedne države koje si je umislilo da će nas kamatariti.

Posjeduju li oni ikakva prava na materijal zbog kojeg vas prijavljuju?

Nemaju oni ništa. Oni potpisuju prava s nasljednicima kojima se lažno predstavljaju.

Kako se to ranije rješavalo?

S našim ugovorima. I ovaj put je ista priča.

Znači, nema istine u tome da je Croatia Records izdavao albume i pjesme bez autorskih dozvola?

Ne, predugo mi trajemo da bismo to radili tako. Moram vam reći, ovo zbog čega oni prijavljuju su pjesme od tri eura. Oni to što rade koriste kao mjeru prisile. To je jedna čudna i bolesna ekipa.

Iz Connecta tvrde da Croatia Records nije reagirao na njihova upozorenja i nastojanja da se sve riješi mirnim putem?

Ma, ništa od toga, to je ucjena od 300 tisuća eura.

Hoćete li uspjeti vratiti kanal i kakva su daljnja postupanja?

To je već vraćeno. Gledajte, mi imamo 50 kanala na YouTubeu. Znači, 80 posto našeg sadržaja već funkcionira. To je jedna tužna priča i nije mi jasno zašto se oko toga uopće digla prašina, ali je ispod svih nivoa. Bolesni ljudi. Evo, to je najiskrenije od mene.

Upit smo poslali i firmi Connect Network, odgovor pročitajte ovdje.

Pročitajte više