Dok je ležao u bolnici, Lupino dobio priznanje: "Slomio sam 5 rebara, ali idem dalje"

Foto: Stephan Lupino

KAD se nije pojavio na dodjeli priznanja u Varaždinu početkom rujna, mnogi su se upitali gdje je Stephan Lupino. Doznali smo da je cijenjeni umjetnik bio u bolnici zbog nezgodnog pada u svom ateljeu. 

"Pripremao sam materijal za nove skulpture, nezgodno sam stao i pao s dva i pol metra visine", objasnio je za Index Lupino koji je proveo deset dana u bolnici, od čega pet u šok-sobi. "Slomio sam pet rebara, zdjelicu te natukao lopaticu", kaže umjetnik koji se, snažnim bolovima unatoč, brzo oporavlja. Trenutno je u svom domu, na štakama.

Ozljede ga nisu usporile

Oporavak će vjerojatno trajati oko mjesec i pol dana, no Lupino ne miruje. Poznat po nemirnom duhu i izvrsnoj kondiciji, 70-godišnji Lupino već planira buduće projekte.

I dok se oporavljao u bolnici, Lupinov raniji humanitarni rad pomagao je drugima.

"Prvi Tjedan škole je iza nas, a zahvaljujući prikupljenim sredstvima u okviru Humanitarne akcije i izložbe priznatog umjetničkog fotografa i kipara Stephana Lupina Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti koju je u svibnju organizirao Muzej Slavonije mališanima iz Ukrajine koji pohađaju školu u našem gradu uručili smo setove za likovni odgoj za lakšu, uspješniju i kreativniju školsku godinu", objavili su iz osječkog Crvenog križa.

Podsjećamo, Lupino je krajem travnja i početkom svibnja u suradnji s Muzejom Slavnije sudjelovao u humanitarnoj akciji za pomoć djeci Ukrajine smještenoj u Osijeku i okolici. 

Priznanje Varaždinske županije

Inače, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak Lupina je nagradio posebnim priznanjem, dok se umjetnik oporavljao u bolnici, za njegov umjetnički pravac Lupinizam te općenito za poseban umjetnički doprinos. Ovo nije prvi put da je Lupino dobio priznanje neke županije, u lipnju ga je za poseban doprinos nagradila i Sisačko-moslavačka županija.

Lupinove skulpture mogu se vidjeti u Varaždinu već neko vrijeme. Skulptura Majka hraniteljica je postavljena ispred Sveučilišta Sjever i jedna je od najvećih razloga za dodjelu ovog priznanja. Lupino ističe da mu je velika čast što se ova skulptura nalazi ispred sveučilišta.

Tu su i još dvije skulpture. Fire angel u Parku mladih, uz samo varaždinsko groblje, i Leteća Venera u centru grada, u Blažekovoj ulici gdje je Lupino odrastao.

Pročitajte više