DVD-recenzija za "Hollywoodland": Film pogođen prokletstvom

Toj legendi je posljednjih godina dosta doprinijela tragična sudbina Christophera Reevea, dosad najpoznatijeg tumača te uloge, koji je posljednje godine života proveo paraliziran uslijed pada s konja. Međutim, još prije njega je legendu o prokletstvu podgrijavala nerazjašnjena i tragična smrt glumca Georgea Reevesa.

45-godišnji Reeves je 16. lipnja 1959. godine pronađen ustrijeljen u svom domu. To se dogodilo kada je uživao na vrhuncu popularnosti kao jedna od prvih američkih TV-zvijezda, odnosno tumač uloge Supermana u TV-seriji. Američkoj djeci, koja su predstavljala njegovu najvjerniju publiku, smrt nepobjedivog "čovjeka od čelika" predstavljao je veliki šok.

Iako je policijska istraga kao uzrok smrti navela samoubojstvo, mnogi Reevesovi prijatelji i rodbina su odbili u to povjerovati, a slučaj je do dana današnjeg ostao predmetom raznih teorija zavjere. U neke od njih vjeruje i protagonist filma "Hollywoodland", privatni detektiv Louis Simo (Brody) kojeg je angažirala glumčeva ucviljena majka. Tijekom istrage Simo otkriva cijeli niz pikantnih detalja o glumčevom životu, uključujući ljubavnu vezu s Toni Mannix (Lane), suprugom moćnog potpredsjednika studija MGM Eddieja Mannixa (Hoskins).

Da je Hollywood 1950-ih, odnosno njegova tamna strana, zahvalna tema za filmaše, prije deset godina je posvjedočio "L.A. Confidential". Međutim, scenarist Paul Bernbaum i režiser Allen Coulter (najpoznatiji po radu na televiziji) tragičnu priču o Georgeu Reevesu (koga tumači ne baš pretjerano inspirirani Ben Affleck) nisu smatrali dovoljno fascinantnom, pa su je uokvirili maksimalno klišejiziranom i predvidljivom detektivskom pričom.

To je zbilja šteta, jer je Reevesovo samoubojstvo na vrhuncu slave – navodno uzrokovano spoznajom da se nikada neće riješiti omrznute uloge "Supermana" niti pokrenuti karijeru s te točke – moglo poslužiti za vrhunsku dramu. Umjesto toga su gledatelji dobili razvučeni i neuvjerljivi triler u kojem Brody – koji je daleko bolji glumac od Afflecka – troši svoj talent na daleko jednodimenzionalniji lik.

S druge strane, film je koliko-toliko ipak gledljiv, pa se može reći kako se prokletstvo Supermana na "Hollywoodland" ipak nije odrazilo na previše tragičan način.

DVD-izdanje filma dolazi uz nekoliko promotivnih reportaža te izbačenim scenama. 

uloge: Ben Affleck, Adrien Brody, Diane Lane, Bob Hoskins, Robin Tunney  režija: Allen Coulter
Proizvodnja: Focus Features, SAD, 2006.
trajanje: 126 '
OCJENA: 4/10 

Dragan Antulov

Pročitajte više