Elin Kostelić: "Ja doma čuvam djecu, kuham i čistim, a muž neka zaradi i donese lovu"

Foto: Pixsell/Žarko Bašić/Igor Kralj

SUPRUGA najboljeg hrvatskog skijaša Ivice Kostelića, hrvatska snaha Elin Kostelić, na Narodnom radiju s Doris Pinčić i slušateljima podijelila je svoja iskustva prilagodbe na život u stranoj zemlji, ali i mnoge druge zanimljivosti.

Elin je rođena na Islandu gdje je i odrasla, a u Hrvatskoj rodila je dvoje djece i sretno živi sa svojim Ivicom. Otkrila je i koje su, iz vlastitog iskustva, osnovne razlike u životu žena na Islandu i u Hrvatskoj.

"Prije svega, mislim da je drugačiji mentalitet. Žene u Hrvatskoj su više posvećene obitelji, više su doma i spremne su biti doma. Njima to nije nikakva frka da budu doma, kuhaju ručak, čuvaju djecu... Na Islandu je najnormalnije da žena radi kad je trudna i do 36-tog tjedna. S druge strane najnormalnije je da i muž uzima porodiljni dopust i čuva bebu."

Isto tako, dodala je, nema ništa čudno u tome da muškarac kad vidi da je pod prljav uzme usisivač i sve počisti. "Ali, to baš nisam vidjela da je običaj u Hrvatskoj", rekla je.

Na pitanje zašto misli da je tako rekla je da je u Hrvatskoj ženi biti kod kuće nekako njezin posao: "Muškarac zaradi, a žena je doma. I nije to ništa strašno, ne znači da je to bolje ili lošije. To je jednostavno tako. Ja sam isto kod kuće, doma sam s djecom i meni je to lijepo. Meni je to privilegij zapravo da jesam doma i onda normalno da ću ja usisavati i kuhati kad sam već doma. A muž nije doma i neka on onda zaradi i donese lovu", rekla je Elin uz smijeh.

Otkrila je i da je prilagodba na momente bila teška: "Na neki način i je jer neke stvari koje su vama vrlo očite, meni nisu. U početku je ljudima možda djelovalo kao da sam nepristojna ili bahata, a zapravo nisam tako mislila. Jednostavno je odgoj drugačiji. Recimo, mi na Islandu nemamo "Vi". Ja sam odmah svima počela govoriti "ti" pa su me nekako čudno gledali. E sada znam da starijima i iz poštovanja trebam reći "Vi". Ja svima - ti, ti, ti, a oni – pa čekaj malo, gdje je poštovanje prema starijima?! Možda sam ispala nepristojna, ali toga kod nas nema. Ne znam, valjda su poslije shvatili da sam ja strankinja pa mi oprostili", zaključila je.

S druge strane, Ivica Kostelić ovih dana dovršio je završni rad i uskoro će diplomirati.

Pročitajte više