Estrada u panici: Domaće radio postaje neće puštati nove pjesme hrvatskih glazbenika?

Foto: Robert Anic/PIXSELL/YouTube/Eva

POSLJEDNJIH dana među hrvatskim estradnjacima proširila se panika zbog navodne odluke članica udruge HURIN (Hrvatska udruga radijskih nakladnika), potaknute oporezivanjem od strane ZAMP-a u iznosu od osam posto godišnjih prihoda, da "blokiraju" partnerske aktivnosti s domaćim glazbenicima, odnosno da ne promoviraju njihove nove pjesme, albume, koncerte i slično.

Estradni PR stručnjak Vedran Strukar na svom je Facebook profilu objavio status o navodnoj odluci udruge HURIN, a započeo ga je riječima: "PANIKA NA ESTRADI!"

"Sve hrvatske radio stanice osim Hrvatskog radija, Narodnog i Otvorenog radija okupljene u udruzi Hurin (vlasnici i direktori radija), donijele su važnu odluku koja stupa na snagu odmah, traje do daljnjega i izaziva tektonske poremećaje na hrvatskoj estradi. Zbog novog pravilnika ZAMP-a (udruge za zaštitu autorskih prava koja ima državni i zakonski monopol) da se umjesto dosadašnjih paušala, sve radio stanice oporezuju s jedinstvenom stopom od osam posto godišnjih prihoda!!!!", napisao je Strukar.

"Za emitiranje glazbe, domaće radio stanice odlučile su blokirati sve promocije, gostovanja, premijere, praćenja festivala i bilo kakvu partnersku aktivnost s glazbenicima. Ukoliko se ovaj novi, kako hurinovci kažu - 'harač' ne izmijeni, tj. povuče do 18. travnja 2018., članice ove iste udruge donijele su zajedničku, jednoglasnu odluku kako u svom radijskom eteru više nikad neće emitirati niti jednu pjesmu koja je objavljena nakon 11.04.2018. ma o kojem god se autoru ili izvođaču radilo. Jedinstveni su u kompletnom bojkotu svih glazbenika", nastavio je i dodao da se "iskreno nada kako će u ovoj situaciji prevladati razum jer u ovom novom skandalu i sukobu ispaštaju doslovni svi".

U komentarima pod statusom javio se i Tony Cetinski. "E pa baš im hvala svima. Divno", napisao je on.

Ove tvrdnje provjerili smo i s udrugom HURIN.

"U intenzivnim pregovorima smo sa ZAMP-om, apsolutno je netočno da smo donijeli odluku o blokadi ili bojkotu, to je izmišljotina i laž", na početku je za Index rekao predsjednik HURIN-a Željko Švenda, no u daljnjem razgovoru ipak nam je priznao da su svojim članicama uputili, kako kaže, "naputak".

"Mi smo pokrenuli nove inicijative, to o čemu se ovdje radi nije novi pravilnik, već dugogodišnja težnja ZAMP-a, zbog koje su elektronski mediji veoma ugroženi. Oduzme li vam netko osam posto od godišnjih prihoda, ostane vam, da se tako izrazim, zlatna kuna. Što se tiče promocija aktivnosti domaćih glazbenika, poslali smo naputak našim članicama da ne odrađuju ono što im šalju izdavačke kuće, dakle promocije novih albuma i slično, jer ipak one sjede s druge strane stola, a mi bismo trebali besplatno promovirati njihove glazbenike...", kaže on za Index i dodaje da je u proteklih osam dana održao sastanke s radijskim članicama udruge, diljem zemlje.

"Što se tiče Narodnog i Otvorenog radija s njima imamo sastanak idući tjedan, s njima ćemo tek sjesti jer smo proteklih osam dana obilazili cijelu Hrvatsku i vodili sastanke s ostalim članicama udruge. Tu se ne radi o bojkotu, ali trenutno vodimo pregovore sa ZAMP-om... Kad završimo s pregovorima, možda prođe nezadovoljstvo, možda ne, vidjet ćemo što dalje", kaže Švenda i zaključuje: "Članice udruge su složne."

Za očitovanje smo upitali i ZAMP, a dobili smo odgovor potpisan od strane Nenada Marčeca, glavnog direktora HDS ZAMP-a, Zvonimira Stanislava, predsjednika HUZIP-a te Maje Vidmar, direktorice ZAPRAF-a.

"Glazbena djela čine okosnicu programa radijskih postaja – glazbu možemo opisati i kao osnovni repromaterijal radijskih postaja koje njenim emitiranjem, između ostalog, privlače oglašivače i ostvaruju svoje poslovanje. Za legalno korištenje glazbe potrebno je dopuštenje onih koji tu glazbu stvaraju, odnosno odobrenje strukovnih udruga koje zastupaju glazbene kreativce", smatraju oni.

"Hrvatske udruge glazbenih autora, izvođača i diskografa (HDS ZAMP, HUZIP, ZAPRAF) s HURIN-om su 2009. potpisale ugovor kojim reguliraju odobrenje za sva glazbena prava, odnosno prava autora, umjetnika izvođača i proizvođača fonograma. Za sva tri prava naknada je ugovorena sukladno Zakonu o autorskom pravu i u konačnici bi trebala iznositi 8 % od prihoda radijskih postaja. Također, ugovoreno je da se navedeni iznos od 8 % postepeno dostiže kroz razdoblje od 10 godina, počevši od 2,6 % u 2010. godini s godišnjim uvećanjem od 0,5 %. Tijekom gospodarske krize glazbene udruge izašle su u susret radijskim postajama omogućivši im zastoj ugovorenog godišnjeg porasta. Štoviše, umjesto ugovorenih 8 % prihoda, iznos zbirne naknade za emitiranje posljednjih godina dosegnuo je jedva 4,5 % od prihoda", pojašnjavaju te naglašavaju da će, čak i s 8 %, cijena zbirne licence za korištenje glazbe u Hrvatskoj i dalje biti među najnižima u Europi i regiji.

"Budući da ukupni prihod radijske industrije raste u odnosu na recesijsko vrijeme, a evidentan je i oporavak tržišta, predstavnici hrvatskih glazbenih udruga započeli su pregovore s predstavnicima HURIN-a u daljnjoj primjeni ugovora za korištenje glazbe kako bi se ta naknada povećala za 0,5 % i za ovu godinu iznosila 5 % ukupnih prihoda, a ne 8 %  kako se navodi", tvrde i dodaju da je "važno naglasiti da ne postoji nikakav novi cjenik te da će cijena zbirne licence za korištenje glazbe, čak i kad dosegne ugovorenih 8 %, i dalje biti među najnižima u Europi i regiji te gotovo upola manja od prosječne naknade u Europi, što je potvrdila i studija Ekonomskog instituta Zagreb iz 2015.", tvrde.

"Pritom, napominjemo, predmet ugovora nisu isključivo hrvatski autori, izvođači i diskografi već cjelokupan svjetski katalog glazbe koji je na raspolaganju radio postajama za neograničeno korištenje", kažu.

"Predstavnici autora, izvođača i diskografa sljedećeg će tjedna nastaviti pregovore s predstavnicima komercijalnih radijskih postaja imajući u vidu interese svojih članova koji zaslužuju pravednu naknadu za korištenje njihove glazbe. Smatramo da cijena glazbe treba pratiti tržište, kao što i prihodi naših članova trebaju pratiti rast životnih troškova. Pritom će radijske postaje i dalje uživati jednu od najpovoljnijih licenci za glazbu u Europi te ćemo zajedno raditi na snažnoj hrvatskoj glazbenoj industriji u interesu onih koji tu glazbu slušaju, ali i onih koji je stvaraju", zaključili su iz ZAMP-a.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više