Eurosong: Kraljevi ulice izborili finale, scenom dominirali golišavi dekoltei

UNATOČ nezavidnoj poziciji na kladionicama, Kraljevi ulice izborili su finale subotnjeg Eurosonga, a njihov nastup oduševio je tisuće posjetitelja beogradske Arene. Uz srčane ulične svirače predvođene Lacijem, odnosno, 75 Centom, zasluge za prolazak u finale zasigurno idu i atraktivnoj plesačici Miji, koja je neumornim izvijanjem njihov scenski nastup učinila itekako zanimljivijim. Uz hrvatske predstavnike, u subotnjem finalu pjevat će i brojni favoriti, ali i još pokoje iznenađenje ovogodišnjeg Eurosonga.

> Prvo polufinale Eurosonga: Debakl irske ptice i kičaste Slovenke Rebeke

Finale Izbora za pjesmu Eurovizije u drugoj polufinalnoj večeri redom su izborile: Ukrajina, Hrvatska, Island, Albanija, Gruzija, Danska, Letonija, Švedska, Turska i Portugal. Prije dva dana, u prvom polufinalu, glasovima je odlučeno da će u finalu nastupiti još: Grčka, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Finska, Rusija, Izrael, Azerbejdžan, Armenija, Poljska i Norveška. Uz dvadeset zemalja iz dva polufinala, natječu se i utemeljitelji EBU-a . Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Španjolska, te ovogodišnji domaćin, Srbija.

Puno finale Hrvata

Hrvatska tako, osim u ekipi Kraljeva ulice, natjecatelja ima i u portugalskom taboru - Andrej Babić napisao je pjesmu "Senhora Do Mar" i tako postao jedan od najuspješnijih sudionika Eurosonga (natjecao se i s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom te Slovenijom). Naši back vokali, po običaju, surađuju s izvođačima susjednih zemalja, pa smo u finalu, slučajno ili ne, sasvim dobro zastupljeni.

Drugo polufinale Eurosonga ipak je na spektakularnoj pozornici beogradske Arene ponudilo zanimljiviji program i puno više pjesama koje su kao skrojene za pobjednice Izbora za pjesmu Eurovizije. Dance ritmovi, ventilatori za pojačavanje drame, akrobacije plesača i munje u pjesmama imao je apsolutno svaki izvođač, pa je večer ocijenjena kao "kvalitetnija, ali jednolična". Švedska predstavnica Charlotte Perreli u finale je prošla s pjesmom "Hero", navodno najvećim favoritom ovogodišnjeg Eurosonga, a nakon nastupa u finalu jasno je zašto se nada pobjedi - pjesma je izuzetno pamtljiva i "eurovizijska", a njezine vokalne mogućnosti respektabilne.

Albanka koju čuva policija oduševila Arenu

Slično je i s Ukrajinom - Ani Lorak je u pjesmi "Shady Lady" iskoristila tradicionalne "Eurosong adute", a njezin nastup jednoglasno je ocijenjen kao najmaštovitiji na ovogodišnjem natjecanju. U finale je prošao i Island, i to s dance duetom koji u sebi nema ništa osim savršene dance produkcije i izbijeljenih zubi izvođača revolucionarno nazvanih Euroband. Albanka Olta Boka najveće je iznenađenje večeri - unatoč tenzijama, zbog čega sa svojih 16 godina dane provodi u društvu tjelohranitelja, pjesmu "Zemrën E Lamë Peng" izvela je vrlo dojmljivo, a iskrenost je očito prepoznala i Europa.

Predstavnica Gruzije i priznata europska umjetnica Diana Gurtskaya finale je izborila nimalo inovativnom pjesmom "Peace Will Come", a napetu subotu (nekim čudom) će proživjeti i gusari iz Letonije koji neodoljivo podjećaju na nekadašnju dance atrakciju Aqua. Iako sasvim netipični za ovogodišnji Eurosong, u finalu će nastupiti i turski predstavnici, koji s pjesmom "Deli" i nisu baš pobrali ovacije kod zahtjevne publike u Areni.

Salvu negativnih reakcija na pozornici su doživjeli predstavnici Makedonije, a brojni izvođači gledatelje su natjerali u očaj kriminalno lošim pjevanjem u kojem čak ni savršeni uvjeti na pozornici očito ne mogu pomoći. To se u prvom redu odnosi na (očito precijenjenu) uzdanicu Češke, Terezu Kerndlovu, koja se "s pjesmom nije srela", ali u tome je, nažalost, imala društvo - ljepotica Morena s Malte pjevala je strašno, kao i članica bugarske grupe Deep Zone & Balthazar. Neke je sudionike, kao i na svakom Eurosongu, u drugom polufinalu bilo ugodnije gledati bez tona, ali ni vizualni dio nije prošao bez promašaja.

Srebrne haljine su se dijelile na ulazu ili...?

Gledatelji su, naime, uživali u pravoj "večeri klizačica" - gotovo svi izvođači na sceni su imali barem jednu ljepoticu u oskudnoj srebrnoj haljini, a i resice su se pokazale kao pravi hit (očito se "Ples sa zvijezdama" proširio Europom). Bilo je, naravno, i uskih kožnih hlača, perja i svih ostalih elemenata bez kojih je Eurosong nezamisliv, ali količina kiča ne može se usporediti s onom otprije dvije večeri, kad su scenom prolazili pretili transvestiti i lutke.

Kraljevi ulice zajedno s ostalim finalistima nastavljaju pripreme za subotnje finale, u kojem će borba, ako je vjerovati poznavateljima Eurosonga, biti tijesna. Ove godine, naime, nema "jasnih favorita", a kladionice se slažu u predviđanju kako će se za pobjedu boriti Rusija, Švedska, Ukrajina i Srbija. Uz uglavnom ugodna i pokoje neugodno iznenađenje iz dviju izlučnih večeri, u kojima su se predviđanja kladioničara velikim dijelom pokazala netočnima, posve je jasno - kladionice pojma nemaju, a na Eurosongu je sve moguće.

Dorijan Klarić
Foto: Eurovision.tv, Index

Pročitajte više