Evanđelje po Internetu

PREZAUZETI britanski vikari, koji su između ostalog zaduženi i za propovijed na nedjeljnoj misi, odnedavno imaju mogućnost kupovanja gotovih propovijedi s Internet sitea lastminutesermon.com.

Lastminutesermon.com sam sebe reklamira kao "modernu uslugu koja kršćanskim svećenicima i vjeroučiteljima nudi gotove propovijedi u trajanju od 10-12 minuta". Cijena jedne propovijedi iznosi 8 funti (oko 12.5 Eura), a plaćanje se vrši kreditnim karticama preko sigurnog servera.

Na siteu vikari, kojima podhitno treba nedjeljna propovijed, mogu downloadati jedan besplatan primjerak gotove propovijedi kako bi se uvjerili u "kvalitetu proizvoda", a potom odabrati i platiti jednu od 40-tak ponuđenih propovijedi.

Tvorac sitea je Bob Austin, profesionalni pisac i propovjednik Anglikanske Crkve, a svoje namjere objašnjava riječima: "Propovjednici su jako zauzetih i imaju puno dužnosti ovih dana, tako da im propovijedi postaju zadnja stvar na svijetu."

"Radiš cijeli tjedan, dođe vikend, a ti pomisliš: Hvala nebesima! Imam propovijed za nedjelju" - objasnio je svoju "misiju" Austin za BBC-ev radio u petak.

"Iskreno govoreći, koliko nas se puno puta pitalo zašto ne možemo naći neku drugu temu za propovijed?" - zapitao se Austin.

Pročitajte više