Evo što morate vidjeti u Zagrebu i njegovom zelenom prstenu

Foto: Sljeme – J. Duval, TZGZ

LAKO je oduševiti se u starom jezgrom Zagreba, uživati u šetnjama šarmantnim Gornjim gradom ili živahnim Donjim gradom. No da bi se upoznala sva lica grada, treba se zaputiti dalje, preko rubova bliskoga i poznatoga. A kad Zagreb rasprostre svoj zeleni tepih, od samog središta pa sve do skrivenih kutaka šire okolice, putovi se samo otvaraju.

Na prvi pogled jasno je da Zagrebu ne manjka zelenila. Već u najužem centru ulični život presijecaju elegantni parkovi i trgovi, stvoreni za opuštanje. Gotovo iza ugla, tu su hladovita park-šuma Tuškanac i veličanstveni park Maksimir. Smješten između gore Medvednice i rijeke Save, Zagreb nudi mnoštvo mogućnosti za pasivno ili aktivno uživanje na svježem zraku. Zapravo, uopće i ne morate napustiti područje grada da biste se prepustili sportovima i aktivnostima na otvorenom kao što su planinarenje, ribolov, golf ili biciklizam.

Na sjeveru Zagrebu leđa čuva 1033 metra visoka planina koju s razlogom zovu „plućima grada“. Lokalci je zovu Sljeme, po najvišem vrhu, i najdraže im je izletište, bilo da traže sportsku avanturu ili mjesto za obiteljski piknik. Rijeka Sava ne teče središtem grada kao što je slučaj u mnogim drugim metropolama, ali time je dobila slobodu kako bi nasip i livade uz obalu pretvorila u prostranu promenadu za trkače i šetače. Svojim ukroćenim rukavcima stvorila je jezera Bundek i Jarun, moderne sportsko-rekreacijske zone, a jezera Savica na jugoistoku grada neočekivana su netaknuta divljina.

FOTO: Jezera Savice, J. Duval

Ipak, pogreška je ne zaviriti u okolicu izvan granica Zagreba, njegovo najljepše dvorište. Zagrebačkoj županiji tepamo da je zeleni prsten grada, jer ga okružuje obiljem prirodnih ljepota i malim mjestima idealnima za brz i siguran bijeg od vreve. Potpuno u suprotnosti s ritmom velegrada, život u većinom ruralnoj okolici mnogo je sporiji i usklađeniji s prirodom. Boravak u čistoj prirodi s prekrasnim vidicima i impresivnom florom i faunom izletnicima vraća energiju i širi vidike. Krajolik u rasponu od šumovitoga gorja do riječnih dolina i močvara premrežen je biciklističkim, pješačkim i planinarskim stazama. Idilični zaseoci i kuće za odmor tu su da pokažu pravo značenje pojma ladanje.

FOTO: La Grade, TZZŽ

Svaka od mikroregija unutar zagrebačkog zelenog prstena ponosi se svojim posebnostima i lokalnom baštinom. Tradicija još živi u svim aspektima života – od arhitekture, folklora i kulturnih običaja do starih zanata i gastronomije. Proizvodi sela i tradicionalni recepti lako pronalaze put do restorana i seoskih domaćinstava zagrebačke okolice, na radost publike željne domaćih i autentičnih okusa. Nadaleko su poznata izvrsna vina vrijednih malih obiteljskih vinarija oko Zagreba, od kojih su neke u samom vrhu hrvatske ponude. Zanimljiva i burna prošlost ovog naizgled tihog kraja iščitava se iz mnoštva povijesnih spomenika kao što su dvorci i kurije, srednjovjekovne utvrde, čak i nalazišta iz antičkih vremena.

FOTO: Gornji grad, J. Duval, TZGZ

Zagreb doista ima sreće živjeti u okruženju kakvo samo poželjeti može, u sigurnoj i mirnoj zelenoj oazi koja mu puni baterije. Putniku namjerniku koji se otisne u istraživanje neće biti lako odlučiti na koju stranu da krene. Neprestano će otkrivati nove puteljke i nove mogućnosti uživanja u samozatajnom bogatstvu zagrebačke okolice.

Pročitajte više