FOTO Ova žena godinu dana nije kupovala ništa osim hrane i ima jako važnu poruku za vas

 Foto: Twitter

BRITANKA Michelle McGagh na godinu dana odrekla se svih suvišnih troškova i novac davala samo za ono bez čega zaista ne može.

Michelle, inače novinarka specijalizirana za financije, plaćala je samo račune, hipoteku, životno osiguranje i kupovala namirnice za jelo. Svoje iskustvo je opisala za Guardian.

S izazovom je počela 27. studenog, na "crni petak", kada većina ljudi sumanuto kupuje. "Trošila sam bez razmišljanja, privučena reklamama i s uvjerenjem da novac može kupiti sreću", otkrila je. "Upala sam u pravi krug konzumerizma, radila sam da bih mogla kupovati stvari koje me ne usrećuju", napisala je.

Iako je često pisala o načinima uštete, nije ih zaista primjenjivala u svom životu jer je imala dobru plaću, nije imala dugove niti veće financijske probleme pa je mislila da ne mora brinuti o novcu.

Njezina odluka da odustane od nepotrebnih troškova bila je ekstremna, ali ju je naučila mnogo toga i omogućila joj da otplati većinu hipoteke na kuću. 

"Planirala sam obroke, pripremala veće količine hrane, sada mnogo bolje kuham. Moj suprug je pristao sudjelovati u dijelu eksperimenta koji se tiče kupnje namirnica i tako smo uspjeli smanjiti tjedne troškove za kućanstvo", kaže.

Na početku joj je bilo veoma teško i često je razmišljala da odustane i ode u restoran ili kafić. Htjela je živjeti kao prije, ali nije joj uspijevalo. Uskoro je otkrila da postoje besplatne kino projekcije, degustacije vina i ostala događanja, a čak je uspjela i otići na besplatni godišnji odmor biciklima. Kampirala je na plažama Suffolka i Norfolka.

"Ponekad nisam mogla ići s prijateljima na druženja jer su oni išli u restoran ili u kino gledati neki blockbuster, a bilo je i čudnih trenutaka kada bih na neka druženja došla bez neke sitnice za poklon. Ove godine sam dosta čistila kuće svojih prijatelja kao znak zahvalnosti", ispričala je.

"Zahvaljujući ovom eksperimentu otplatili smo 10% više hipoteke nego što bismo inače. Najbolja stvar u ovom izazovu bila je to što sam postala mnogo spremnija za avanture i shvatila sam da nas konzumerizam ograničava. Imam više samopouzdanja, naučila sam neke nove stvari i upoznala nove ljude. Mogu iskreno reći da sam danas sretnija osoba."

Pročitajte više