FOTO Ovako je sinoć izgledao Zagreb

Foto: Hana Kajari/Index

U ZAGREBU se sinoć naveliko slavila Noć vještica. Iako je padala kiša, Zagrepčani nisu odustali od izlaska i zabave za Halloween, pa su klubovi koji su organizirali partyje za Noć vještice bili popunjeni.

Zagrepčani su maskirani slavili u gradu, a mnogi su se baš potrudili oko maskiranja. 

Zabave za noć vještica organizirane su na više lokacija u gradu, a ekipa Indexa posjetila ih je nekoliko. Ekipa je rado pozirala našoj fotografkinji i izgleda da im loše vrijeme nije moglo pokvariti uživanje.

Slavljenje Halloweena je sve popularnije u svijetu, pa i u Hrvatskoj, Unatoč tome što se konzervativci i katolici bune protiv slavlja, mladi ljudi ga izgleda - obožavaju. 

Ime Halloween je nastalo od kršćanskog blagdana

Inače, englesko ime Noći vještica zapravo se ne odnosi na vještice ni demone. Postoje brojne teorije o podrijetlu imena Halloween, poput onih da je prvi dio riječi nastao od engleske riječi za pakao. No to nije točno.

Halloween je skraćeni oblik arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows’ Eve. U prijevodu to znači Sveta večer, noć uoči Svih svetih. Dakle, izvorni naziv blagdana odnosi se na kršćanski blagdan, a ne na vještice.

 

Pročitajte više