Francuski Spiderman bez opreme se popeo na vrh zgrade u Hong Kongu

FRANCUZ Alain Robert (42), poznat i kao Spiderman, u subotu se u roku od sat vremena bez ikakve opreme na temperaturi od 32 stupnja Celzijusa popeo na 63 kata visoku zgradu Cheung Kong centra u Hong Kongu, napravivši nekoliko puta stanku, među ostalim i kako bi se javio na telefonski poziv.

"Ne mogu s vama sada razgovarati. Upravo se uspinjem na jednu zgradu", rekao je Robert odgovorivši na jedan novinarski poziv.

Robert se do sada popeo na brojne zgrade diljem svijeta, poput pariškog Eiffelovog tornja, njujorškog Empire State Buildinga, Petronasovih tornjeva u Kuala Lumpuru i na vrh najviše zgrade na svijetu Taipei 101.

Kao i u većini njegovih dosadašnjih pothvata, ni za ovaj nije bilo dopuštenja lokalnih vlasti, pa ga je na vrhu dočekala policija. Kao i obično, tvrde novinari, Robert se izvukao s uobičajenim isprikama. No to nije uvijek slučaj - u Tokiju je svojevremeno proveo tjedan dana u zatvoru, što mu je najteža kazna do sada.

Robert je nakon uspješnog pothvata u Hong Kongu novinarima rekao kako je ovaj put bio nešto napetiji nego obično. Tijekom uspona ruke su mu nekoliko puta kliznule po stakleno-čeličnoj konstrukciji zgrade, budući da je u Hong Kongu proteklih tjedan dana neprestano kišilo.

Francuz se počeo "penjati" s 12 godina. U početku mu je to bio tek hobi, da bi se kasnije pretvorio u posao. "Jednostavno ne mogu raditi neki normalan posao", rekao je novinarima, objasnivši kako za svoj posao od sponzora dobiva novce te da ga slava ne zanima.

U planu ima osvajanje vrhova još pet zgrada, po jednu na svakom kontinentu, a sponzor će mu biti UNESCO. No, dužnosnici te organizacije uvjetovali su posao uporabom užeta. "Morat ću upotrijebiti užad. To je protiv mojeg načina rada, no kako odbiti nešto UNESCO-u", rekao je.

Pročitajte više