Georgeu Lucasu nagrada za životno djelo

TVORAC "Ratova zvijezda", proslavljeni redatelj George Lucas, dobitnik je nagrade za životno djelo Američkog filmskog instituta (AFI), objavljeno je u subotu.

Lucas će biti nagrađen za tehničke inovacije u zvuku, kao i za svoje filmske serijale "Ratovi zvijezda" i "Indiana Jones", dodaje se u priopćenju AFI-ja.

"Imam sreće što imam tako dugu karijeru radeći ono što volim, i što me AFI prepoznao kao dostojnog za nagradu. Ponosan sam što sam ušao u tako iznimnu skupinu ljudi čiji su životi posvećeni umjetnosti pravljenja filmova", rekao je 60-godišnji redatelj.

"George Lucas je majstor u pričanju priče, ali je prije svega pionir žive slike. Unaprijedio je umjetnost snimanja filmova kao malo tko", rekao je predsjednik AFI-a Howard Stringer, objavljujući dodjelu 33. po redu nagrade za životno djelo.

Među nekim od dobitnika spomenute nagrade su Meryl Streep, Robert de Niro, Tom Hanks, Steven Spielberg, Jack Nicholson, Harrison Ford, Elizabeth Taylor, Alfred Hitchcock, Sidney Poitier i Orson Welles.

Pročitajte više