Glasna glazba pojačava učinak ekstazija

SLUŠANJE vrlo glasne glazbe pojačava učinak ekstazija na mozak, ako ga je osoba ranije konzumirala, ustanovili su znanstvenici s Instituta za neurologiju u talijanskom Catanzaru, a rezultati su objavljeni u časopisu Biomed Central neuroscience.

Znanstvenici su mjerili električnu aktivnost u mozgovima pokusnih štakora te su ustanovili da buka, kod nekih, produljuje učinak ekstazija čak do pet dana.

Ekstazi najčešće uzimaju posjetitelji raznih klubova, preplavljenih svjetlosnim efektima u kojima se sluša i prilično glasna glazba. Droga koja se konzumira dovodi do osjećaja euforije, daje energiju i želju za druženjem. No i kod životinja i kod ljudi, pokazuju studije, može doći do oštećenja određenih moždanih živaca, a dugotrajno korištenje droga uzrokuje gubitak memorije i depresiju.

Posljednje istraživanje talijanskih stručnjaka ukazuje na to da i preglasna glazba u kombinaciji s drogom može biti pogubna za moždane funkcije. Znanstvenici iz Catanzara ustanovili su da manje količine ekstazija ne mijenjanju moždanu aktivnost kod štakora ukoliko oni nisu izloženi glazbi. No ukupna električna aktivnost mozga kod istih životinja znatno se povećava kada su izloženi jako glasnoj glazbi.

Michelangelo Iannone koji je vodio istraživanje tvrdi kako još nije sasvim jasno na koji način glasna glazba doprinosi produljenju i jačem djelovanju ekstazija, no daljnjim će se istraživanjima doći do odgovora na to pitanje.

Pročitajte više