"Hitna služba" nakon 14 godina prestaje sa snimanjem

ZADNJA klapa "Hitne službe" je pala - nakon četrnaest godina snimanja i emitiranja popularna liječnička serija upravo snima svoje posljednje epizode. Iako će čikaška County General Hospital mnogobrojnim fanovima vjerojatno nedostajati, kritičari su se složili da je seriji i vrijeme da se ukine jer je postala dosadna, predvidljiva i suhoparna.

"Hitna služba" druga je najdugovječnija NBC-jeva serija, odmah nakon detektivske "Zakon i red", koja je svoju američku premijeru doživjela u jesen 1994. godine i odmah postala jedna od najgledanijih. Prvi scenarij "Hitne službe" zamišljen je kao filmski i trebao ga je režirati slavni Steven Spielberg , koji je u to vrijeme radio na "Jurskom parku" zajedno s Michaelom Chrichtonom, koji je kasnije postao izvršni producent "Hitne službe". Chrichton je ulogu ponudio Juliani Marguiles i Georgu Clooneyiju, što se pokazao kao izvrstan potez sa sretnim ishodom za obje strane - glumci su seriju vinuli u sam vrh najgledanijih televizijskih serija, a serija je glumcima poslužila kao izvrsna odskočna daska u filmsku karijeru.

Kroz kadrove "Hitne službe" prodefilirale su mnoge holivudske face - između ostalih Lucy Liu, Ewan McGregor, Rebecca De Mornay i James Woods, a posebna je i po epizodi "Ambush", koja se emitirala uživo, te u kojoj su NBC-ovi snimatelji bili prerušeni u osoblje bolnice dok su snimali epizodu u formi "live dokumentarca". Serija je sedam godina za redom, od 1997. do 2002. osvajala nagradu za najbolju dramsku seriju koju dodjeljuje People's Choice Award, svake godine prikazivanja bila je nominirana za Emmy u većini kategorija, i uvijek bi barem jedan i osvojila.

V.V.

Pročitajte više