Hrvati su hitom Rajka Dujmića prije 31 godinu pobijedili na Eurosongu

Screenshot: YouTube

VELIKAN hrvatske glazbe, skladatelj i nekadašnji vođa Novih Fosila Rajko Dujmić, preminuo je danas od posljedica teške prometne nesreće koja se dogodila prije šest dana u Starom Lazu, pokraj Ravne Gore gdje je imao vikendicu.

Osim što je tvorac brojnih hrvatskih hitova, zaslužan je i za prvo mjesto Hrvatske na Eurosongu 1989. godine, kada je pop grupa Riva iz Zadra predstavljala Jugoslaviju s pjesmom Rock Me, čiji je on bio kompozitor, i pobijedila.

Dujmić je pjesmu uglazbio, a tekst je napisao Stevo Cvikić. Grupa Riva, s glavnom vokalisticom Emilijom Kokić, osvojila je 137 bodova i zauzela prvo mjesto te je dovela Eurosong u Zagreb naredne godine. Bila je to jedina eurovizijska pobjeda bivše Jugoslavije te prva i zadnja pobjeda hrvatskih predstavnika na ovom natjecanju.

Dujmić se na Eurosongu natjecao i kao izvođač dvije godine ranije, odnosno 1987., kada je u sklopu grupe Novi Fosili predstavio pjesmu Ja sam za ples, čiji je također bio autor, te je zauzeo visoko četvrto mjesto.

1988. godine ponovno se predstavio kao autor pjesme Mangup, koju je na Eurosongu u Dublinu izvela grupa Srebrna krila te je zauzela šesto mjesto.

Pročitajte više