Jane Fonda traži Bečku operu da raskine veze s naftnim tvrtkama: Ubijaju planet i nas

Foto: EPA

AMERIČKA glumica Jane Fonda, počasna gošća ovogodišnjega Bečkog opernog bala i klimatska aktivistica, pozvala je u srijedu tu prestižnu instituciju da prekine svoje veze s naftnom industrijom, koju je nazvala zločinačkom. 

Govorila je i o geopolitici, izrazivši gnjev zbog poteza ruskoga predsjednika Vladimira Putina te je pozdravila "hrabrost ukrajinskog naroda i njihova iznimnog vođe" Volodimira Zelenskog.

"Otkrila sam da je austrijska kompanija za proizvodnju ugljikovodika OMV jedan od sponzora bala. Žao mi je što to čujem. Te su tvrtke zločinačke, one ubijaju ljude, ubijaju naš planet", rekla je 85-godišnja glumačka zvijezda i klimatska aktivistica na konferenciji za novinare održanoj u glavnome gradu Austrije.

Fonda smatra da takve tvrtke na ovaj način nastoje obnoviti svoj imidž te žele postati "društveno prihvatljive donirajući novac muzejima i opernim kućama". "Ne možemo to dopustiti. Bečka opera je fantastična i zato se pobrinite da prestane primati potporu naftne kompanije", poručila je novinarima.

Raste pritisak na kulturne institucije povezane s tvrtkama koje eksploatiraju fosilna goriva

Dok raste pritisak na kulturne institucije povezane s tvrtkama koje eksploatiraju fosilna goriva, Kraljevska opera u Londonu u siječnju je objavila da raskida ugovor s naftnim divom BP-om. Austrijska tvrtka OMV je povijesni partner ruskoga plinskog giganta Gazproma.

Jane Fonda će u četvrtak biti počasna gošća na Opernom balu, koji se ove godine ponovno organizira nakon dvogodišnje stanke povezane s pandemijom covida-19. "Stigla sam u Beč jer me masno plaćaju", rekla je glumica, dodavši da tim novcem financira vlastite akcije protiv klimatskih promjena. Rekla je i da na Opernballu "neće plesati".

"Imam proteze u jednome ramenu, u kukovima i u koljenima. Stara sam i mogla bih se raspasti", rekla je novinarima uz osmijeh. 

Pročitajte više