Jesmo li zaista bolji, ljepši, posebniji? Ego bi nam mogao biti najveći neprijatelj

Foto: Press/Twitter/123rf

PANDEMIJA nam je donijela jednu zanimljivu novost - paranoju da nas elite žele uništiti. I u vrijeme crne kuge u 14. stoljeću mnogima su bili krivi "oni iznad". No čak i da je doista tako, što je toliko suludo da bi se teško moglo shvatiti ozbiljno, naš najveći neprijatelj smo mi sami. Sve te misli što nam se roje po glavi i uvijek traže krivicu negdje izvan nas. 

Zapravo nismo mi svoj neprijatelj, nego naš ego. Ego je, bez pretjeranog ulaska u definicije, konstrukt koji nam šapuće da smo posebni, da vrijedimo više od drugih, da smo pametniji, genijalniji, ljepši, talentiraniji itd. I što je posljedica? Između ostaloga, upravo spomenuta paranoja, koja poprima različite oblike. Ponekad su protiv nas elite, ponekad nas nitko ne razumije, a nevjerojatno smo sposobni. 

Osim toga, jako smo lijepi i inovativni, a to se ne cijeni dovoljno. Nitko nas ne cijeni dovoljno - i onda nam još sve što imamo želi uzeti. Eto, ovo je igra ega koji nas udaljava od stvarnog problema koji trebamo riješiti kako bismo uspjeli i postigli unutarnji mir i sreću. Druga strana ega jest, da kada postignemo uspjeh, više ne vidimo dalje od vlastita nosa te često slijedi pad koji smo sami izazvali.

Ryan Holiday, mladi američki mislilac, napisao je knjigu Ego je neprijatelj u kojoj se pozabavio svim zamkama kojima nas ego spotiče i sapliće nam noge.

Evo i opisa izdavača:

"Upropastio je karijere obećavajućih mladih genija. Uništio je golema bogatstva i razorio tvrtke. Poteškoće je uvećao do nesavladivosti, a napore sveo na sramotu. Na njega nas upozoravaju svi veliki filozofi, velika književna i bezbroj umjetničkih djela u svim kulturama i razdobljima.

A zove se…? Ego - neprijatelj ambicije, uspjeha i izdržljivosti.

 U ovome bestseleru Ryan Holiday pokazuje zašto je ego moćan unutarnji protivnik kojega se moramo čuvati na svakom koraku karijere i privatnog života te da ono najbolje možemo ostvariti tek kada prepoznamo, prihvatimo i razoružamo opasnosti ega. Nizom primjera nadahnjujućih književnih likova i sadržaja te uz filozofiju i povijest knjiga istražuje narav i opasnosti ega i razjašnjava kako biti skroman u svojim težnjama, dostojanstven u uspjehu te izdržljiv u neuspjehu. 

Rezultat je nadahnjujuć i pravovremen podsjetnik da su skromnost i samopouzdanje naši najbolji prijatelji kada se suočavamo s izazovima kulture, koja često potpiruje plamen ega. Knjiga puna tema i životnih pouka koje će vas usmjeriti da pogledate u sebe i ondje potražite rješenje."

Knjiga je upravo objavljena, a sudeći po ranim reakcijama čitatelja, mogla bi biti veliki hit. No to ćemo tek vidjeti.

Pročitajte više