Jeste li čuli za ove srpske specijalitete? Turisti ih obožavaju

Foto: PR

ZNA se da se u našim krajevima dobro jede, a svaka regija ima neke svoje specijalitete. Jedna naša susjedna regija koju turisti rado posjećuju baš zbog gastronomije je Vojvodina, a osobito njezina prijestolnica – Novi Sad. Kroz dugu povijest ove regije miješali su se različiti utjecaji poput mađarskih, njemačkih i slovačkih, koji su utjecali i na kuhinju ovog prostora. Evo koja tipična vojvođanska jela morate probati ako već niste.

Salaši čuvaju okuse tradicije

Na periferiji Novog Sada brojna su obiteljska imanja zvana salaši. Riječ je o tradicionalnoj kući s okućnicom, zemljom, domaćim životinjama, a ponegdje i šumom. Danas su salaši pravi raj za turiste, a najpoznatiji su čenejski, ledinački, koviljski i begečki. Tamo možete iskusiti kako se živjelo u vojvođanskoj ravnici i u autentičnom okruženju isprobati sve ono što spominje Balašević u pjesmi Al' se nekad dobro jelo.

Tradicionalni vojvođanski nedjeljni ručak obavezno počinje s domaćom juhom, odnosno kako domaćini kažu, supom. Jelo i njegov naziv Vojvođani su preuzeli od Nijemaca, a pripremaju je koristeći različite vrste mesa, u kombinaciji s rezancima, taranom, knedlicama od jetrice i sl.

Nekad je Vojvodina bila poznata po uzgoju gusaka pa se pripremala supa od guščjeg mesa koje joj je davalo zlatnožutu boju. Otud se zadržao naziv žuta supa, no danas se on koristi i za kokošju, pileću, juneću i ostale vrste juhe. Specifična je i morčja supa, od posebne vrste egzotične ptice, morke, čije je meso slično fazanovom, a tradicionalno se uzgaja u ovim krajevima.

Foto: Dragan Kurucić

Još jedno jelo koje su Vojvođani posudili od Nijemaca je rinflajš. Doslovni prijevod s njemačkog je goveđe meso (Rindfleisch), no ovdje je to goveđe ili kokošje meso koje se kuhalo s juhom. Ono se služi s raznim umacima poput paradajz sosa, hrena ili umaka od kopra, a uz to se jede i kuhano povrće, najčešće krumpir, mrkva i celer.

Osim njemačke kuhinje, velik trag u Vojvodini ostavila je i mađarska kuhinja, pa Vojvođani često pripremaju i paprikaše i gulaše. Pripremaju se od svinjskog, pilećeg ili janjećeg mesa, a jako začinjen, specifičan okus daje im mljevena paprika.

Čarde na Dunavu nude specijalitete od svježe ribe

Osim u plodovima bogate vojvođanske ravnice, Novosađani uživaju i u plodovima koje im pruža Dunav. Mjesta koja pružaju poseban ugođaj su čarde, gdje uz divan pogled na ovu moćnu rijeku možete isprobati najbolje specijalitete od riječne ribe.

Na meniju su brojna jela od šarana, smuđa, grgeča, deverike, soma i ostalih dunavskih riba. Jedno od najpopularnijih jela je alaska riblja čorba (od riječi alas, odnosno riječni ribar), kao i fiš paprikaš. Poseban specijalitet je i riblji perkelt, profinjena i gusta varijanta mađarskog gulaša s ribljim mesom. Uz riblji paprikaš i perkelt tradicionalno se služi domaće tijesto sa sirom i slaninom.

Tu su i razne varijante pečene i pohane riječne ribe, a omiljeno jelo mnogih je i tzv. pijani šaran, koji se peče uz podlijevanje finim bijelim vinom. Uz ribu je neizostavno i popiti neko od brojnih fruškogorskih vina, a ako želite cjelokupni ugođaj, možete se smjestiti u jednu od brojnih dunavskih čardi u kojima sviraju tamburaši.

Foto: PR

Jeste li čuli za Index sendvič?

Kako je Novi Sad i sveučilišni centar cijele Vojvodine, ponudu hrane morao je prilagoditi i sve brojnijim studentima i mladima. Zato je sve bogatija ponuda brze hrane, a jedno jelo koje je zaslužilo kultni status u Novom Sadu je popularni Index sendvič. Kako kažu lokalci, svugdje postoje sendviči, ali u Novom Sadu postoji – Index sendvič.

Ove godine napunilo se 38 godina kako Novosađani uživaju u ovom specijalitetu brze hrane koji je potekao iz Studentskog grada. Ako u Novi Sad idete u noćni život, kažu da nema boljeg načina da završite izlazak nego da svratite na Index.

Po čemu je ovaj sendvič toliko poseban i kako se priprema? Riječ je o toplom sendviču s bogatim nadjevom. Baza je kifla koja se zapeče na plehu s obje strane, a zatim se u nju dodaju zapečeni šampinjoni, šunkarica i rastopljeni sir. Dodaju se umaci po želji i razne salate, a fora je u tome da svaki sendvič može biti različit, kao što su različite i ocjene u studentskom indeksu.

Foto: Bojan Petrović

Tipične poslastice – gomboce, štrudle i torta nazvana po glumici

U Vojvodini je nekada bila tradicija da svaki nedjeljni ručak mora završiti nečim slatkim. Često su se pravili kolači i slastice od tijesta poput štrudli, gibanica, krafni, makovnjača, milhbrota i sl., koji i danas oduševljavaju turiste. Tu su i poznate gomboce odnosno knedle sa šljivama, kao i šnenokle, desert austrijskog porijekla koji je mnogima obilježio djetinjstvo.

U Novom Sadu postoji velik izbor slastičarnica u kojima možete isprobati autohtone vojvođanske poslastice, ali i one modernije. Jedno od najpoznatijih mjesta je bajkovita slastičarnica Vremeplov, a ono zbog čega svi tamo navraćaju je torta Mira Banjac, koja je odnedavno i formalno zaštićena kao novosadska poslastica.

Ime je dobila po legendarnoj srpskoj glumici, a prvi put je napravljena za njezin 80. rođendan, kada je poslužena u Srpskom narodnom pozorištu. Sve je bilo u znaku broja 80. Torta je imala promjer od 80 centimetara i bila je teška čak 80 kilograma. Sastoji se od čokoladnog biskvita natopljenog u likeru i narančinom soku, a oni koji su je probali, kažu da je u pitanju kremasta čokoladna magija.

Foto: Dragan Kurucić

Fruškogorska vina koja nadopunjavaju svako jelo

Uz gastronomsku ponudu, Novi Sad se ističe i bogatom ponudom vina. Zahvaljujući plodnom podneblju Fruške gore, ovdje uspijevaju razne vinske sorte. Novosadski vinski put jedan je od šest vinskih puteva koji se prostiru u okolici Novog Sada i diljem Fruške gore. Tamo možete posjetiti brojne obiteljske vinarije i vinske podrume zahvaljujući kojima je ovaj kraj postao poznat i po vinskom turizmu.

Ako ste ljubitelj bijelih vina, možete isprobati rizling, chardonnay, župljanku, sauvignon blanc, traminac, neoplantu i druge sorte, a oni kojima su draža crna vina uživat će ispijajući merlot, probus, frankovku, portugizac, cabernet sauvignon, crveni pinot i druge sorte.

Zanimljivo je spomenuti i kako Novi Sad nazivaju najopuštenijim gradom u Srbiji, pa se ovdje u hrani i vinu uživa polako, bez žurbe. Ako i vi želite usporiti vrijeme i uživati u hrani i vinu kao što to rade Novosađani, isplanirajte posjet ovom šarmantnom gradu u našem susjedstvu i sami se uvjerite zašto svi veliki gurmani rado idu tamo.

Sadržaj donose Index i Turistička organizacija grada Novog Sada u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više