Jesu li kravate diskriminirajuće?

ENGLESKI sud za radne odnose u Manchesteru ovih se dana bavi pitanjem je li obveza nošenja kravate diskriminacija.

Službenik Matthew Thopson tužio je, uz podršku svog sindikata, britansko Ministarstvo rada zato što na posao mora odlaziti u odijelu s kravatom.

Prigovor glasi: njegove kolegice iz ureda mogu se odjenuti kako hoće, dopuštene su čak i obične majice.

Britanskom ´Timesu´ objasnio je da rijetko kontaktira sa strankama. ´Propisi o odijevanju´, veli Thompson, ´nemaju nikakva smisla. Zašto mi se prijeti s otpuštanjem u slučaju da ne nosim kravatu?´ Glasnogovornik Ministarstva rada, međutim, tvrdi da na image vlasti bitno utječe to kako izgledaju njezini suradnici i da su zato propisi o odijevanju važni.

Prošle se godine na naslovnim stranicama novina našao i Dennis Fitzpatrick iz Birmninghama, jer mu je poslodavac u državnom sektoru zabranio nošenje jeansa, pa je u ured dolazio sa šarenom kravatom i u škotskoj suknji. ´Protiv toga se nisu bunili, premda sam izgledao nakićen kao karnevalski vol.´

U londonskom Cityju, najvećoj financijskoj četvrti u Europi, propisi o odijevanju bankara i bili su postali manje strogi u vrijeme Interneta i burzovnog uspona. U međuvremenu, kravata je opet postala obveza. Ležerno i istodobno lijepo odijevanje, uspijeva, ipak, tek rijetkoj gospodi.

Pročitajte više