Koliko hrvatski kompozitori kradu: Rasprava započela i na Facebooku

DA NEKI hrvatski skladatelji vole "posuditi" glazbu iz stranih hitova i potpisati je kao svoju već je dobro poznata stvar. Dok se čudimo što nam neke od pjesama s naše estrade i prelako ulaze u uho, razlog tome je što smo ih već milijun puta čuli u stranoj, originalnoj varijanti. Na Facebooku se pojavila stranica Hrvatski plagijatori, koja poziva na raskrinkavanje hrvatskih kradljivaca i na kojoj svi mogu ukazati na primjere pjesama "posuđenih" od stranih majstora. Cilj stranice je "zaustaviti intelektualni kriminal krađe glazbenih uradaka i raskrinkati počinitelje".

Jedan od skladatelja kojeg se često navodi kao kradljivca nota je Tonči Huljić. Njegova fotografija znakovito je i slika profila na spomenutoj Facebook stranici, a kao jedan od primjera pjesme na kojoj je potpisan kao kompozitor je "Ti", koju izvodi Doris Dragović. Kako se navodi na Facebooku, pjesma je plagijat Dire Straitsa, to jest, njihove pjesme "Why Worry".

Sljedeći na udaru je Miro Buljan, potpisan kao autor pjesme "Srce nije kamen" koju izvodi Toše Proeski. Pjesma podsjeća na hit Paula McCartneyja "Freedom".

Teško da i jedna utakmica hrvatskih reprezentacija može proći bez puštanja hita "Malo nas je al` nas ima". Kao kompozitori te pjesme, u ZAMP-ovoj bazi su navedeni Boris Đurđević i Boris Novković, ali pjesma prilično podsjeća na "We Didn`t Start The Fire" Billyja Joela, kažu na Facebooku.

Oda Zagrebu od "Prljavog kazališta" također zvuči sumnjivo. Iako je kao kompozitor naveden Jasenko Houra, teško je uočiti sličnost s pjesmom grupe Clash "Spanish bombs".

Teško da postoji netko tko nije čuo pjesmu Celine Dion "Because You Loved Me". Milana Vlaović očito je mislila da nitko neće primijetiti sličnost s pjesmom "Ja čekam noć", za koju je ona navedena kao kompozitorica, a izvodi je Vesna Pisarović.

Franjo Valentić i Alka Vuice potpisani su kao kompozitori Alkinog hita Varalica. No, očito postoji i grčka verzija te pjesme, izvodi je Despina Vandi, a zove se "Spain". Koliko su slične, poslušajte sami.

Još jedan primjer nevjerojatne sličnosti je pjesma "Previše suza u mom pivu" od Prljavog kazališta. Kao kompozitor je naveden Jasenko Houra no je li to uistinu njegovo intelektualno vlasništvo postaje upitno kada poslušate pjesmu "It`s You" benda The Specials.

Još jedna navijačka pjesma, "Srce vatreno" neodoljivo zvuči poput stranog hita. Kompozitori pjesme su, prema ZAMP-u, Zdeslav Klarić i Bojan Šalomon, ali vi samo poslušajte ne bi li možda Michael Jackson ipak trebao imati autorsko pravo na ovu pjesmu.

Johnnyju Cashu možda bi se svidjela balkanska verzija njegove pjesme "San Quentin" ali sigurno mu ne bi bilo drago da čuje kako netko drugi zarađuje na njegovoj ideji. Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon, naveden je kao kompozitor "Zenica Bluesa" no čini se da je ipak nije sam smislio.

Kada je pisao pjesmu "Početak i kraj", koju izvodi Vanna, Bruno Kovačić očito je bio jako inspiriran pjevačicom Pink i njezinom "Just Like A Pill". Ipak, to što refreni pjesama zvuče isto nije spriječilo Kovačića da potpiše sebe kao kompozitora.


 

Pročitajte više