Kombinacije hrane i vina koje morate isprobati ovih blagdana

Foto: 123RF

BLIŽE nam se blagdani i vječno pitanje - što kuhati i gdje pronaći inspiraciju? Za blagdane se svi želimo počastiti i pripremiti ukusnu hranu za obroke s obitelji ili prijateljima. Kako bismo vam olakšali potragu za receptima, predlažemo nekoliko ideja što poslužiti na Badnjak, Božić i ostatak blagdana. Tu su prijedlozi za predjelo, glavno jelo i desert, a kako bi gozba bila potpuna, predlažemo i vina koja se slažu sa svakim od obroka i koja su temelj svakog dobrog obiteljskog druženja. 

Predjela za ljubitelje sira, mesa, ribe i vina

Jedno od predjela kojemu će se razveseliti svi pravi gurmani je plata sireva. Wine&cheese barovi u zadnjih nekoliko godina su sve popularnija mjesta za izlaske, a sada ih i vi možete kopirati u svojoj kućnoj varijanti. Osim bogatstva okusa uz koje se potpunije uživa u omiljenoj butelji vina, sirna plata na vašem stolu ima i dekorativnu ulogu.

Za potpuniji užitak u omiljenom vinu te različitim teksturama i okusima uz platu servirajte krušćiće, med, suho voće ili orašaste plodove. Uz svježe i aromatične sireve odlično će se uklopiti vrhunsko polusuho bijelo vino Maximo Bianco. Uz srednje dozrele sireve poput gorgonzole možete servirati vrhunski cuvée žute boje Maximo Oro. Tvrdi zreli sirevi kao što je cheddar savršeno će se uklopiti uz vino Maximo Nero, vrhunsko suho crno vino.

Foto: Vinarija Kutjevo PR

Ako ipak želite vašem predjelu dodati i mesnu ili riblju notu, predlažemo pršut ili dimljeni losos. Ove okuse odlično će nadopuniti vrhunsko suho bijelo vino Graševina De Gotho.

Glavno jelo - recepti s bijelim i crvenim mesom

Ljubiteljima bijelog mesa predlažemo recept koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, piletinu u sezamu s medom. Pileća prsa uzdužno prerežite na dva dijela i umočite u razmućeno jaje, pa u sezam i zatim popržite na ulju. U tavi ugrijte umak od soje i dodajte med, zatim vratite narezanu piletinu da se kuha u slatko-slanom umaku nekoliko minuta. Poslužite s krumpirom ili rižom te povrćem, a za pravi gurmanski užitak uz ovo jelo poslužite i vrhunsku graševinu iz Kutjeva.

Foto: Vinarija Kutjevo PR

Ako je vaš izbor crveno meso, recept koji predlažemo je goveđi file u umaku od gljiva. Goveđi file začinite solju i paprom i pecite sa svake strane nekoliko minuta do željenog stupnja zapečenosti. Uz meso možete pripremiti razne umake, a mi preporučujemo umak od gljiva dinstanih na luku. Uz ovu kombinaciju savršeno će se uklopiti vrhunsko suho crno vino Pinot crni De Gotho.

Badnja večer za pamćenje, dva prijedloga za uživanje u ribljim jelima

Trebate li ideju što pripremiti za obiteljski ručak ili večeru na Badnjak, imamo nekoliko prijedloga i za tu prigodu. Ako ste ljubitelj bijele ribe, možete pripremiti oslića na mediteranski način. Za početak na malo maslinovog ulja dinstajte luk i papriku, a nakon petnaestak minuta dodajte češnjak, začinsku dimljenu papriku i nasjeckanu rajčicu. Po želji možete dodati i masline. Zatim na taj umak poslažite filete oslića i sve zajedno stavite u pećnicu na petnaestak minuta. Na kraju pospite peršinom i poslužite uz hrskavi kruh i Graševinu De Gotho.

Foto: Vinarija Kutjevo PR

Za ljubitelje plave ribe imamo savršen recept za losos iz pećnice. Priprema je jednostavna, trebate ga samo marinirati pola sata prije pečenja. Marinadu napravite od maslinovog ulja, meda, soja umaka i limuna. Losos pecite u pećnici s povrćem po želji. Naša preporuka je batat, a možete staviti mrkvu i tikvice. Bogatstvo okusa nadopunit će butelja crvenog vina, a naša topla preporuka je Pinot crni De Gotho.

Foto: Vinarija Kutjevo PR

Za desert isprobajte lagane voćne slastice

S obzirom na to da blagdanski stol uobičajeno uključuje nešto težu hranu, preporučujemo lagane, voćne slastice. Primjerice, možete pripremiti desert u čaši bez pečenja. Tu su uvijek popularni kolač od sira sa šumskim voćem ili tiramisu. Ako želite isprobati nešto malo drugačije, možete pripremiti desert od jogurta, malina i piškota. Tekući jogurt možete izmiksati s pudingom od vanilije i koricom limuna. Zatim u čašu naizmjence poslažite red razlomljenih piškota, red kreme od jogurta i red malina. Umjesto malina možete koristiti i neko drugo voće po izboru. Desert ostavite u hladnjaku do posluživanja. Uz deserte možete razveseliti svoje nepce Graševinom ledene berbe. Ovo vino zahvaljujući svojoj voćnoj aromi i bogatom okusu može poslužiti i kao desert ili kao aperitiv.

Počastite sebe ili svoje bližnje ovih blagdana

Razveselite obitelj i prijatelje ukusnim receptima i međunarodno nagrađivanim hrvatskim vinima. Za ljubitelje vina nema boljeg poklona od boce njihovog najdražeg pića uz koje će još više uživati u odmoru i opuštanju ovih blagdana. Vinarija Kutjevo nudi i poklon pakete vina, koji su idealan izbor za blagdansko darivanje. U samo nekoliko klikova sada je moguća brza i jednostavna narudžba vina za vrhunski užitak, a dostava stiže ravno na vaš kućni prag. Bogatu ponudu vrhunskih vina Kutjevačkog vinskog podruma možete pronaći u njihovoj web trgovini. Više o cijeloj ponudi vina i načinima dostave pronađite ovdje.

Foto: Vinarija Kutjevo PR

Sadržaj donosi Index u suradnji s vinarijom Kutjevo te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više